Sarajevskom pijacom Markale vlada muk

markale

SARAJEVO – Praznom pijacom Markale u prijestolnici Bosne i Hercegovine, Sarajevu, vlada tišina. Muk na tržnici čije su slike devedesetih godina obišle svijet, prekine zvuk koraka rijetkih prolaznika. Nekoliko sati nakon obilježavanja 21. godišnjice od masakra na Markalama, …

… tišina se “prolama” prostorom pijace koju je su slike užasa učinile jednim od najpoznatijih mjesta na svijetu.

Pijaca Markale je gotovo pusta, baš kao i 5. februara 1994. godine, nakon što je okončana drama započeta nešto iza podneva kada je tržnicom odjeknula detonacija granate. Tada je nastala grobna tišina. Ona se ponavlja i kako kažu svjedoci masakra “može se čuti svakog 5. februara, nakon odavanja počasti žrtvama masakra na Markalama”.

Sarajlije i rijetki znatiželjni turisti nakratko svrate, svako na svoj način i već prema religijskoj praksi koju slijedi, pomoli se za duše nevinih žrtava.

Prvi od dva masakra na pijaci Markale, u samom centru Sarajeva, dogodio se 5. februara 1994. godine između 12.10 i 12.20 sati, kada je minobacački projektil kalibra 120 milimetara ispaljen sa položaja Vojske Republike Srpske na području sela Mrkovići pao na prepunu gradsku pijacu. Od granate je poginulo 68, a ranjena su 144 građanina Sarajeva.

Nakon rata, 5. februar proglašen je Danom sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu 1992.-1995.

809 Posjeta 1 Posjeta danas