Hrvati za bijeg iz Travnika platili Mladićevoj vojsci milijun i pol maraka

ratko

Ratni zapovjednik vojske Srba u BiH Ratko Mladić kao svjedoka obrane doveo je tajnika HVO-a u općini Travnik 1992. – 1993. Davora Kolendu.
On je trebao svjedočiti da je Mladićeva vojska bila humana prema Hrvatima koji su se nakon izbijanja sukoba s Muslimanima kolektivno izvukli iz Travnika 7. lipnja 1993. preko srpskog teritorija.
Bez demantija
Agencija Sense prenosi da je haaški tužitelj Roeland Bos tijekom ispitivanja Kolende pokazao Mladićev dopis iz lipnja 1993. da “HVO treba predati paket srpskoj strani s milijun i pet stotina tisuća njemačkih maraka za prijevoz Hrvata iz Travnika, hranu, cigarete…”.
Oko 5000 žena, djece i staraca autobusima je prebačeno preko Vlašića u Hrvatsku, a 800 muškaraca nekoliko je dana zadržano u logoru na Manjači. Tamo im je “osiguran smještaj na humanitarnim osnovama i bez zločinačke namjere”, tvrdi Mladić.
Tužitelj je izvukao staru Kolendinu izjavu koju je 1993. dao SIS-u, gdje kaže kako je na Manjači s drugima na temperaturi većoj od 30 stupnjeva cijeli dan morao skandirati “Bosna je srpska, kao što je Moskva ruska”. Kolenda sada nije demantirao tu izjavu.
Skupo plaćali
Dok su u Hrvatskoj Srbi i Hrvati ratovali, u BiH su bili saveznici 1993. i 1994. – Srbima je trebala nafta, a Hrvatima oružje i municija, tako da su se strane vrlo lako dogovorile – ispričao je sudu Kolenda.
Tužitelj Bos je u protuispitivanju predočio nekoliko dokumenata o suradnji srpske vojske i HVO-a u BiH: Hrvati su plaćali Srbima da tuku artiljerijom po Armiji BiH kad im je to trebalo, i naručivali oružje u zamjenu za naftu i novac. Hrvati su srpsku pomoć skupo plaćali, prenosi iz haaške sudnice agencija Sense.

Autor: R.I.

822 Posjeta 1 Posjeta danas