Neimar kamenih kalesijskih minareta

KalesijaMinareti ili munare kao sastavni dijelovi džamija sa kojih se oglašava mujezin prilikom učenja ezana, odnosno poziva na namaz-molitvu, na prostoru općine Kalesija s obzirom na vrijeme gradnje kao i materijala od kojeg su sagrađene, mogu se svrstati u grupe:

Drveni minareti koji su građeni u periodu od dolaska Osmanlija pa sve do pred drugi svjetski rat,
Kameni minareti koji su građeno od 60-ih do 80-ih godina XX stoljeća,
Minareti izgrađeni od armiranog betona karakteristični za novije doba.

Posebnu pažnju zaslužuju minareti građeni od ručno klesanog kamena. Većina kalesijskih kamenih minareta su djelo lokalnog majstora-neimara Pilavdžić Sulejmena (1932-2014) iz Gornjih Rainaca – Kalesija.

Ovaj neimar je bez obzira što nije akademsko obrazovanje, ipak gradio prava remek djela islamskog graditeljstva. Kameni minareti izgrađeni rukom neimara Pilavdžića danas izazivaju divljenje i čuđenje. Divljenje izaziva monumentalnost, ljepota i gracioznost kamenih minareta u kojima je svaki ugrađeni kamen ručno obrađivan. Čuđenje izaziva to što je i za današnje uvjete gradnja minareta zahtjevan projekat gradio samouk čovjek, ali nadaren ljubavlju prema islamskoj arhitekturi. Tokom svog radnog vijeka izradio je mnoga minareta od koji se posebno ističe minaret na džamiji u Kikači (1968/69).

Opće je poznato da ljudi odlaze a njihova djela ostaju. Tako je i sa neimarom Pilavdžićem iza kojeg su ostali kameni minareti u mnogim kalesijskim naseljima da svjedoče o islamu na ovim prostorima kao i o neprevaziđenom graditeljskom umijeću ovog kalesijskog neimara.

Autor: Ekrem Sakić, prof.

Nezavisni kalesijski portal (NKP.ba)

944 Posjeta 1 Posjeta danas