MU'MINI SU USTRAJNI NA ALLAHOVOM, DŽELLE ŠE'NUHU, PUTU

dzamijakralj

Braćo i sestre u islamu! Tema današnje hutbe je Mu'mini su ustrajni na Allahovom, dželle še'nuhu, putu. Pomenuta tema je uvijek aktuelna za mu'mine, a posebno u ovom našem vremenu u kojem ima mnogo posustalih i razočaranih muslimana. A ne smijemo braćo i sestre biti takvi, već trebamo biti jaki i svakim novim danom jači, sa čvrstom vjerom i tevekkulom (oslanjanjem) na Allaha, subhanehu ve te'ala, i nadom i željom za sreću na obadva svijeta.
Nikada ne smijemo pokleknuti, niti se kajati zbog dobra koje smo učinili, već nam svaka nova poteškoća treba biti poticajem da budemo još bolji, ustrajniji i strpljiviji. Ne smijemo govoriti, kao što neki govore: „Zašto i za šta sam se ja borio? Da sam znao da će biti ovako i ja bih pobjegao! Ako opet zapuca, odoh ja prvi iz Bosne!“ I tako dalje. To su opasne izjave, kojima neki od nas nesvjesno dovodimo u pitanje našu borbu, koja kod Allaha, subhanehu ve te'ala, ima posebnu vrijednost i ista se od strane nadležnih institucija ne može na dunjaluku ničim materijalnim otplatiti ili kompenzirati.
Mi smo generacija koja je imala priliku da za svaki dan u tri i po godije odbrane od oružane agresije imamo vrijednost neprekidnog ibadeta šezdeset godina, a kada se 1350 dana preračuna u po 60 godina onda je to 81000 godina. A još ako su oni koji savjesno rade svoj posao i u postdejtonskom periodu na braniku Domovine, onda možemo kazati da svaki dan odgovornog Bošnjaka ima inša-Allah vrijednost 60 godina ibadeta, pa se zato trudimo da čuvamo naš Din i našu Domovinu i time postignemo veliku nagradu!
Kaže Allah, subhahenu ve te'ala, u 30. ajetu Sure Fussilet:
إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمْ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنْتُمْ تُوعَدُونَ
Onima koji govore: «Gospodar naš je Allah», pa ustraju – dolaze meleki: «Ne bojte se i ne žalostite se i radujte se džennetu koji vam je obećan!”
Prenosi Ibn Abbas, radijallahu anhu, da je povod objave citiranog ajeta, vezan za Ebu Bekra Es-Siddika, radijallahu anhu, kojem su mušrici govorili: “Naš Gospodar je Allah, a meleki Njegove kćeri i naši zagovornici kod Njega!” Na to je Ebu Bekr Es-Siddik, radijallahu anhu, kazao: “رَبُّنَا اللهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ وَمُحَمَّدٌ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، فَاسْتَقَامَ” «Naš Gospodar je Allah, koji nema druga i Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je Njegov rob i Njegov Poslanik.“ Pa je ustrajao!”
A u 13. ajetu Sure Al-Ahkaf, stoji:
إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا فَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ
Oni koji govore: «Naš Gospodar je Allah!» – i ustraju, neka se ničega ne boje i ni za čim ne tuguju!
Prema tome, za one koji su ustrajni na Allahovu, subhanehu ve te'ala, putu nema razloga za strah i žalost, jer su vjernici uvijek na dobitku, kao što stoji u predaji koju bilježi imam Muslim:
عَنْ صُهَيْبٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: “عَجَبًا لِأَمْرِ الْمُؤْمِنِ، إِنَّ أَمْرَهُ كُلُّهُ خَيْرٌ، وَلَيْسَ ذَلِكَ إِلَّا لِلْمُؤْمِنِ، إِنْ أَصَابَتْهُ سَرَّاءُ شَكَرَ فَكَانَ خَيْرًا لَهُ، وَإِنْ أَصَابَتْهُ ضَرَّاءُ صَبَرَ فَكَانَ خَيْرًا لَهُ” (مسلم)
Prenosi Suhejb, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Čudno je stanje mu'mina i tako nije nikome, osim mu'minu; ako ga zadesi dobro, bude zahvalan, pa mu je dobro, a ako ga zadesi teškoća, strpi se i bude mu dobro.” (Muslim)
Čitajući i slušajući hadise Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, dolazimo do zaključka da su njegove hutbe, kao i odgovori na pitanja koja su postavljali ashabi, bile sažete i do kraja jasne. U prilog tome je i hadis koji bilježi imam Muslim:
عَنْ سُفْيَانَ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ الثَّقَفِيِّ قَالَ قُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ قُلْ لِي فِي الْإِسْلَامِ قَوْلًا لَا أَسْأَلُ عَنْهُ أَحَدًا بَعْدَكَ، فَقَالَ: قُلْ آمَنْتُ بِاللَّهِ فَاسْتَقِمْ (مسلم)
Prenosi se od Sufjana Ibn Abdullaha Es-Sekafija, da je rekao: “Allahov Poslaniče, reci mi nešto o islamu, da nakon toga ne moram više nikoga pitati!” Reče: “Reci, vjerujem u Allaha i ustraj!” (Muslim)
Kada bi neko nas upitao slično pitanje, mi bi braćo i sestre imali potrebu za ciklusom predavanja i opet ne bi sve kazali, a naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, koji je naš najbolji učitelj odgovara u jednoj rečenici: “قُلْ آمَنْتُ بِاللَّهِ فَاسْتَقِمْ” “Reci, vjerujem u Allaha i ustraj!”
Imam Tirmizija bilježi predaju:
عَنْ سُفْيَانَ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ الثَّقَفِيِّ قَالَ قُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ حَدِّثْنِي بِأَمْرٍ أَعْتَصِمُ بِهِ قَالَ: قُلْ رَبِّيَ اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقِمْ! قُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ مَا أَخْوَفُ مَا تَخَافُ عَلَيَّ فَأَخَذَ بِلِسَانِ نَفْسِهِ ثُمَّ قَالَ هَذَا!” (ترميذى)
Prenosi se od Sufjana ibn Abdullaha Es-Sekafija: Rekao sam: “Allahov Poslaniče, reci mi nešto čega se trebam pridržavati!” Pa je rekao: «Reci, moj Gospodar je Allah i ustraj!» Rekao sam: «Allahov Poslaniče, čega se najviše bojiš za mene?» Pa je dohvatio svoj jezik i rekao: “Ovoga!» (Tirmizija)
Odgovor na drugo pitanje je vrlo interesantan i o njemu bi svi trebali razmisliti, jer mnogo je toga što bespotrebno govorimo, a potom se kajemo, radi krivo izgovorenih riječi, koje se više ne mogu vratiti.
Ebu Bekr Es-Siddik, radijallahu anhu, je tumači dio ovog hadisa na slijedeći način:
وَرُوِيَ عَنْ أَبِي بَكْرٍ الصِّدِّيقِ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَنَّهُ قَالَ: “ثُمَّ اسْتَقَامُوا”لَمْ يُشْرِكُوا بِاللهِ شَيْئًا.
Prenosi se da je Ebu Bekr Es-Siddik rekao: “Zatim ustraju”, znači: “Nisu Allahu pripisali nikoga za druga!”
Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, nam preporučuje da budemo što više u ibadetu, te da u onome što budemo činili, makar to bilo neznatno, budemo uporni, kao što stoji u predaji koju bilježi imam Buharija:
عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهَا أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: “يَا أَيُّهَا النَّاسُ عَلَيْكُمْ مِنَ الْأَعْمَالِ مَا تُطِيقُونَ فَإِنَّ اللهَ لَا يَمَلُّ حَتَّى تَمَلُّوا، وَإِنَّ أَحَبَّ الْأَعْمَالِ إِلَى اللهِ مَا دُووِمَ عَلَيْهِ وَإِنْ قَلَّ” (بخاري)
Prenosi, Aiša, radijallahu anha, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Činite onoli¬ko koliko možete, jer Allahu neće dosaditi (da vas nagrađuje) sve dok vama ne dosa¬di (da činite dobro)! Najdraža djela (dobra) Allahu su ona koja se stalno čine, makar bila mala.” (Buharija)
Braćo i sestre, budimo od onih koji su ustrajni na Allahovu, subhanehu ve te’ala, putu, od onih koji se nadaju Njegovoj, subahnehu ve te'ala, milosti, jer Njegova milost nadilazi Njegovu srdžbu, nemojmo se kolebati, a kada nam bude teško, imajmo na umu da su kroz teža stanja prolazili Allahovi, dželle še'nuhu, poslanici i miljenici, pa su ustrajali na Istini, nadajući se samo Njegovoj pomoći i milosti i natječimo se u dobru!
Gospodaru, učvrsti nas na putu islama, učini nas ustrajnim i izdržljivim na Istini, pomozi svim ugroženim muslimanima, sačuvaj nas iskušenja koja ne možemo podnijeti, oprosti grijehe našim umrlim roditeljima i dobrim precima, učini našu djecu radostima naših očiju i srca, budi nam milostiv na Sudnjem danu i uvedi nas u džennete u društvu: poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!
وَ السَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللهِ!

838 Posjeta 2 Posjeta danas