Kozje mlijeko

jarici

 

Od davnine su se proizvodi od kozjeg mlijeka koristili za liječenje najrazličitijih zdravstvenih tegoba, a danas su ponovno u modi kozje mlijeko i od njega napravljeni različiti fermentirani proizvodi koji se koriste za liječenje najtežih bolesnika.

Diljem svijeta proizvode od kozjeg mlijeka cijene i uvrštavaju među najzdravije namirnice u ekološkoj prehrani. Čini se da je tajna u tome što koza u svojoj prehrani komzumira više od 600 različitih biljaka, među kojima su i mnoge ljekovite, što je znatno više nego druge životinje.

Posebna karakteristika kozjeg mlijeka je to što je lako probavljivo. Eksperimenti su pokazali da se kozje mlijeko probavi u samo 40 minuta, dok je za probavu kravljeg mlijeka potrebno 2,5 sata.

Na tako brzu probavljivost utiče veća i bolja raspršenost masnoća. Naime, masne kapljice u kozjem mlijeku su znatno manje pa se pod uticajem fermenata u probavnom sistemu lakše i brže razgrađuju.

No, i drugi proizvodi od kozjeg mlijeka su preporučljivi za zdravlje. Među njima je kozja sirutka koja oslobađa organizam od toksina i jača imunitet, što je poznato još od Hipokrata. U Aziji se kozje mlijeko i kozja sirutka smatraju učinkovitim lijekom, posebno za liječenje plućnih bolesti.

U švicarskoj stručnoj literaturi navodi se cijeli niz primjera uspješnog liječenja kozjim mlijekom, naročito kiselim i njegovim proizvodima. Između ostalog navodi se da je uzgajivačica koza koja je imala rak na dojci opazila bitno poboljšanje svog zdravstvenog stanja konzumiranjem kiselog kozjeg mlijeka, sirutke, masla i sira.

Kod bolesnika od želučanih i crijevnih bolesti također je primjećeno poboljšanje nakon što su počeli konzumirati kozju sirutku što se pripisuje sadržaju enzima koji potiču probavu.

Stručnjaci tvrde da je kozje mlijeko idealan izbor i kod alergije na kravlje mlijeko kao i kod otpora organizma na neku drugu hranu.

Preporučuje se i za prehranu male djece budući da ima idealnu kombinaciju minerala i masnih kiselina koje ne opterećuju organizam i lako se probavljaju.

Jednom čašom kozjeg mlijeka djeci se osigurava 18 posto dnevnih potreba za proteinima. To je mlijeko probavljivije od kravljeg, ono je antikancerogeno, potvrđeno je njegovo djelovanje u liječenju žučnih i srčanih bolesti, a dobri su rezultati postignuti i kod liječenja cista.

Gotovo da i nema čovjeka starije dobi koji nije othranjen kozjim mlijekom. Koze su se uzgajale gotovo u svim našim krajevima: malo su tražile, puno davale. Krzno, meso, mlijeko, sir…

U znanstvenim krugovima svi se slažu: nema zdravijeg mlijeka od kozjeg. Pa ipak su koze kod nas sredinom prošlog stoljeća zabranjene jer su, navodno, uništavale okoliš. Danas se opet vraćaju na naše livade, a njihovo mlijeko priznata je zdrava hrana.

Postoji suglasnost stručnjaka da su koze bliski srodnici ovaca. Povremeno ih se, zajedeno s berberskom ovcom, objedinjuje u jedan zajednički rod. No, od ovaca koze se razlikuju tipičnom bradom i konveksnim oblikom glave.

Koze se razlikuju po vrstama, tako da neke daju više, a druge manje mlijeka, neke su otpornije na zimu, druge podnose toplije krajeve, neke se lakše uzgajaju, druge žive samo u divljini.

Kozje mlijeko je i neka vrsta prirodnog lijeka jer pomaže kod različitih bolesti i tegoba, primjerice:

  • Alergija
  • Jačanja imunološkog sustava
  • Rizika za rak pluća
  • Potiće potenciju
  • Pomaže dijabetičarima
  • Ublažava bronhitis

Kozje mlijeko mogu piti i osobe koje su alergične na kravlje mlijeko zbog laktoalbumina, koji je specifičan za kravlje mlijeko. Prema istraživanjima, samo jedno od stotinu djece, alergičnih na kravlje mlijeko, ne podnosi kozje mlijeko. Također, kozje mlijeko služi kao omekšivač, koji prirodno daje vlažnost koži.

fokus.ba

Koze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

koza2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

koza3

 

 

 

2082 Posjeta 1 Posjeta danas