Počinje obnova Sejine kuće

sejo2

 

Jucer 01.aprila u kancelariji Medžlisa Ljubuški, iza podne namaza, upriličen je kratki sastanak koji je organiziran radi dogovora o početku  radova na kuci Seje Mujezinovića.

Sastanku su prisustvovali Šemso ef.Germić, Tarik Mujanović, Jusuf Košarić, Faruk Jakić i Sejin zet iz Mostara Adem Pintul.
Adem se ispred porodice zahvalio svim Ljubušacima koji su podržali inicijativu da se Seji pomogne u rekonstrukciji kuće.
Obavjestio nas je da se i porodica aktivno uključila sa novčanim prilozima da se uradi sto je moguće više posla i da se kuća zastiti od propadanja i vlage.
Adem je bio aktivan i našao je vrlo povoljno ponudu za kompletan krov.Prilozima porodice oko kuće je vec uradjena izolacija koja je nadati se odbila oborinske vode.
Dogovoreno je da cim vrijeme bude stabilno prilazi se odmah raskrivanju kuce i pripremama za postavljanje novoga krova.
Krov ce raditi majstori iz Mostara i njih ce platiti porodica. Sredstva koja su prebačena  sa norveskoga računa na račun Medžlisa pokriti će kompletan materijal za krov.
Kupatilo komplet i ravnanje zidova u dnevnom boravku raditi će naši majstori; Jusuf i Malik Košarić, Ćenga struju i Ramiz Gujić instalacija vode.
Cijene njihovih usluga biti će simbolične jer i oni žele da daju svoj doprinos na ovom projektu.
Prilikom skidanja krova Šemso efendija će organizovati akciju gdje će džematlije pomoći  da se to što prije završi.
Kupatilo počinjemo sa novcem koji je doniran od naših ljudi u Danskoj.
Ja sam danas promijenio 6650 danskih kruna(prilozi iz Danske) i dobio 1,687,30 km.Odmah smo kupili materijal za postavljanje instalacija vode i struje.
U subotu,akoBogda, zvanično počinje se sa radovima.
Prilikom posjete kući,kada smo nosili materijal uvjerili smo se da su uslovi za zivot u kući katastrofalni.
Sa svih strana se vide ogromni mlazevi vlage. Siguran sam da je ovo jos jedan veliki hajr koji je pokrenula ljubuska dijaspora.
Nemam rječi kojima bi opisao veliku zahvalnost Fate i Seje svima koji su im pomogli.Oni jednostavno još ne vjeruju da se ovo njima dogadja.

 

Na kraju još apel i molba onima koji žele da se priključe i pomognu, akcija jos traje. Sigurni smo da će faliti para za dovršetak banje i za oluke.
Medju slikama ima jedna sa “pečatom” kada je kuća gradjena 1890.godina je u pitanju.
Molim Allaha dž.š. da nagradi najljepšom nagradom sve one koji su dali svoj doprinos na ovom hairli projektu.
 

Faruk Jakić

sejo

sejo11

sejo13

sejo10

sejo9

sejo8

sejo6

sejo5

sejo4

sejo2

sejo1

 

1436 Posjeta 1 Posjeta danas