Zločini Herceg Bosne dolaze na naplatu: Tužiteljstvo BiH objavilo imena jutros uhićenih u Hercegovini

dretelj2

Po naredbi Tužiteljstva BiH, u Hercegovini je uhićeno osam osoba zbog sumnje da su počinile ratni zločin na području Ljubuškog.

Uhićeni su Ivan Kraljević (1955.) rođen u Sarajevu, Mate Jelčić (1953.) rođen u Ljubuškom, Slavko Skender (1955.) rođen u Mostaru, Stojan Odak (1969.) rođen u Čitluku, Nedjeljko Matić (1969.) rođen u Ljubuškom, Vice Bebek (1968.) rođen u Ljubuškom, Vinko Radišić (1961.) rođen u Čitluku, Dragan Miloš (1953.) rođen u Čitluku, svi državljani BiH.

Oni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su da su kao zapovjednici i pripadnici HVO-a, Vojne policije i stražari, počinili kaznena djela.

Oni su osumnjičeni za ratne zločine počinjene u zatvoru VIZ Ljubuški i drugim lokacijama, od travnja 1993. do ožujka 1994. godine.

Prema prikupljenim dokazima, u objektu VIZ Ljubuški bilo je zatvoreno oko 200 osoba bošnjačke nacionalnosti, koje su u okviru širokog i sustavnog napada HVO-a na bošnjačko stanovništvo na širem području Hercegovine, nezakonito uhićene i dovedene sa područja Čapljine, Mostara, Stoca, Jablanice, Prozora i drugih mjesta, te zatočene u objekt VIZ u Ljubuškom.

Zatočenici su u tom periodu odvođeni i dovođeni u druge zatvore i logore na području Hercegovine, tako da je kroz zatočenje u objektu VIZ prošao veliki broj osoba, među kojima je bilo i žena i malodobnih osoba.

Zatočenici su držani u nečovječnim uvjetima, mučeni, zlostavljani, pljačkani, premlaćivani i zlostavljani na izuzetno ponižavajuće načine.

Uslijed zlostavljanja mnogim zatočenicima bile su nanesene teške tjelesne ozljede i nije im pružana adekvatna liječnička pomoć, a tjerani su i odvođeni i na prinudne radove. Zatočenje i zlostavljanje su ostavili teške i trajne posljedice na žrtvama počinjenih zločina.

Taj predmet je kao predmet Kategorije dva u kojem je Tužiteljstvo Haškog tribunala počelo istragu, proslijeđen na procesuiranje pravosuđu BiH, a Tužiteljstvo BiH je provelo temeljitu i višemjesečnu istragu te predmet proširilo na veći broj osumnjičenih osoba i počinjenih zločina, navodi se u priopćenju iz Tužiteljstva BiH.

Bljesak.info

Tacno.net

724 Posjeta 1 Posjeta danas