Kajsija voćka poželjna na ramazanskim trpezama

Kajsija

 

 

Kajsija, voćka koja u sebi sadrži vlakna te je vrlo bogata vitaminima A i C, vrlo je poželjna

da se konzumira tokom ramazana jer eliminira gubitak tekućine i minerala, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef Katedre za endokrinologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Inonu u Malatyi prof. dr. Ibrahim Šahin, u razgovoru za AA kazao je kako je kajsija specifično voće koje sadrži minarele, te je zbog toga vrlo bitna za ljudsko zdavlje.

Obzirom da je u toku mjesec ramazan kada muslimani praktikuju post, Šahin naglašava kako prilikom iftara dolazi do unošenja većih količina hrane u organizam, što zna izazvati i zdravstvene probleme.

“Kajsija je voće koje sadrži najviše vlakana. Kada se pogleda u unutrašnju strukturu ovog voća u sebi sadrži i brojne vitamine, kao i dosta minerala. Također u sebi ima i mnoge materije koje imaju osobine antioksidanta”, kaže Šahin.

Navodi da je kajsija idealna alternativa i za multivitaminske pilule.

“Zbog velikog gubitka tečnosti i minerala tokom posta u ramazanu vrlo je bitno da se konzumira kajsija ili kompot od kajsije, jer se radi o voću koje eliminira gubitak tečnosti. Također zbog osobina antioksidanta vrlo je korisna i za bolesnike od raka ili drugih hroničnih oboljena. Zbog toga smatram da bi kajsija trebala biti neizostavna na ramazanskoj sofri, ali svakako i izvan nje, kako za zdrave tako i za osobe koje su bolesne”, navodi Šahin.

Dodao je kako konzumiranje kajsije, zbog kalija u njenom sastavu, može biti štetno jedino za bolesnike zatajenja bubrega.

BH index.com

1006 Posjeta 2 Posjeta danas