Medžlis Ljubuški, humanitarne akcije

semsopocetna

 

Muslimani širom svijeta dočekali su sveti i blagoslovljeni mjesec ramazan. Tako su se i ljubušaci, bilo gdje da se nalaze, po tradiciji roditelja, deda i nena, uključili u blagodati i ibadet ramazana. Organizuju se zajednički iftari, teravije se klanjaju u džamiji na Gožulju u prvoj polovini mjeseca. Džematlije su kao i uvijek pripremili džamije za doček najdražeg gosta.

 

Kandilji na munarama oglašavaju postačima da je vakat da se iftari, poslije dugog ljetnjeg posta. Svjetla munara daju posebnu čar ramazanskim noćima.

Medžlis Ljubuški na čelu sa imamom Šemsom Germićem već godinama uspješno organizuje džematlije, kao i tekuće humanitarne i druge aktivnosti. Efendija Šemso je preporodio džemat i zajedno sa vrijednim džematlijama uspješno djeluju u Ljubuškom i u okolnim mjestima, Gradska, Vitina, elhamdullillah.

Iako je ramazan u toku osjećam dužnost da se obratim sa nekoliko riječi koje možda ne priliče ovom mjesecu, halalite.

Ramazan je mjesec ibadeta, mjesec oprosta, milosti, mjesec u kojem nema mjesta ružnim pojavama. (ogovaranje, licemjerje i sl.) To ne bi trebalo postojati nikako, ni u drugim mjesecima, pogotovo ne u ovom svetom mjesecu.

Nedavno mi se javio jedan drag prijatelj, sa dobrom namjerom, i ispričao opet priču koja kruži među ljubušacima, a to se već čulo i ranije.

Radi se o netačnoj priči , izmišljotini, da se u Ljubuškom stvorila neka koalicija protiv medžlisa. Te su se priče stvarale i nadograđivale i ranije od ljudi koji su zavidni i željni da se stvori razdor u našoj zajednici, nek im je na čast.

Ovim putem odgovorno tvrdim da Medžlis u Ljubuškom stoji čvrsto na svom putu i da dosad nikad nije bio jači u očuvanju zajednice i jedinstva džematlija i ljubušaka. Odnos Medžlisa Ljubuški i Udruženja ljubušaka u Norveškoj, kao i kontakt sa ljubušacima širom svijeta je jak i neraskidiv, inšalah.

Ovu moju postavku potvrđuju sve dosadašnje akcije koje su ostvarene uz učešće ljubušaka iz tzv. dijaspore kao i uz svestranu podršku Medžlisa Ljubuški i džematlija na čelu sa imamom Šemsom Germićem. Navodim kao primjer izgradnju Bošnjačkog centra – Fejzine kafane, kao i posljednju uspješno odrađenu humanitarnu akciju popravka kuće familije Mujezinović.

Medžlis Ljubuški je bio i ostao i pokretač i koordinator i realizator svih naših zajedničkih akcija.

Dragi moji ljubušaci molim vas da ne nasjedate na izmišljotine i molim one koji su to pokrenuli da demanutju u ime zajednice.

Neka su nam hajirli ramazanski dani. selam

Mithad Muminagić, u svoje ime u i ime onih koji dijele moje mišljenje

P.S. Lijepo bi bilo vidjeti i riječi  podrške, da se zna gdje smo

nadaif13

10426 Posjeta 1 Posjeta danas