Historijski događaj: Zajednički iftar i namaz u obnovljenoj džamiji u Gacku

iftar GackoZajedničkim iftarom u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Gacko večeras je počeo cjelovečernji program proklanjanja obnovljene gradske džamije u Gacku. Iftaru su prisustvovali mostarski muftija Salem ef. Dedović, goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, glavni imam Medžlisa IZ Dubrovnik Salkan ef. Herić, potpredsjednik Sabora IZ u BiH Ramiz Jelovac, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara kao i izabrani politički predstavnici Bošnjaka na području istočne Hercegovine. Džamija Mehmed spahije Zvizdića porušena je 1992. godine. Obnovljena je zahvaljujući nesebičnom zalaganju Bošnjaka Gacka raseljenih širom Bosne i Hercegovine i dijaspore, prenosi Anadolija.

– Ovo večeras možemo nazvati historijskim događajem jer je ovo prvi zajednički iftar i zajedničko klanjanje namaza u džamiji koja je prije nekoliko godina bila samo gomila kamenja – istaknuo je predsjednik Medžlisa IZ Gacko Enis Tanović.

Podsjetio je kako mnogi Bošnjaci nisu očekivali da će džamija biti obnovljena i da će se u njoj jednog dana obavljati namaz. – Iskoristili smo priliku mubarek mjeseca ramazana da ovaj uspjeh možemo objaviti našoj javnosti – kazao je Tanović. On smatra da će obnova vjerskog života u Gacku biti jaka poruka svima da je život Bošnjaka i suživota sa pripadnicima drugih vjeroispovijesti moguć.

(Faktor.ba)

iftar Gacko

 

819 Posjeta 1 Posjeta danas