DINO PORA POROVIĆ: SVETI ŠVEDSKI CRIJEP

Crijep

 

Asimilacija kulture počinje i završava usvajanjem navika zemlje domaćina.Na silu apatrid morao naučiti drugi jezikKupio kućicu i započeo renoviranje.Bez udarničke pjesme,čuju se radnici i građevinske mašine.Na red dolazi i krov.Gazda želi modernizaciju zbog čestih kiša,dugih zima sa snjegovima.Crijep je poskidan i uredno složen u dvorište.

—Na Zapadu ne možeš šutu i otpad baš gurnuti u prvi kontejner ili na obalu obližnjeg potoka.Ma,kakvi.Nipošto,taj ekološki incident mogao bi te koštati k*o svetog Petra kajgana,jer ovi što pišu kazne i brinu se za prirodu,nešto kao naša milicija,ne opraštaju ni svojoj majci—dobronamjerno savjetuje komšija,izbjeglo lice.

Naručio se specijalni kamion,što uredno odveze jednu turu šute,te se vrati po drugu,i na kraju tura crijepa.“Bogami,možda bi me jeftinije došla kazna da sam ovo negdje strovalio pored potoka,ali neka,neću biti papak što misli da sa kravatom i odijelom stižu i lijepi maniri,pa hrakne na ulici ili baci opušak u visokom luku iznad kante,gledajući hoće li ga ko pohvaliti od prolaznika“,razmišlja mlađahni Bosanac.

Na javu izlaze fotografije crnogorskog „zanesenjaka“,koji je u školi jedino shvatio da je sa nastavnicom švedskog možda čuvao goveda i ovce,te joj se započeo „nabacivati i uvaljivati nemilice“.Gospođa je bila talon za sve mjere strpljivosti i ljubaznosti.Levat prošao na blef,kad ju je pozvao na podnevni ručak.Po cijeloj školi razglasio svoj uspjeh,šepureći se paunski.U obližnjem restorančiću je pobrao simpatije gostiju i osoblja koji su se podsmješljivo cerekali,dok je izblamirana žena,zajapurena lica,u rekordnom vremenu napustila lokal,grad i posao.

—Zasigurno je izbjegla negdje na Zapad Evrope,možda je stigla čak i do Amerike—izusti glasno,te pomisli u sebi kako je sama kriva.

**

Kroz nekoliko dana došao komšija iz susjedne kuće da se raspita za kupovinu desetak crepova kako bi zakrpao polupani krov,te da će platiti koliko god košta komad,spominjući brojke nešto više od stotinu švedskih kruna po komadu,s obzirom na to da se takav više nema nigdje kupiti,jer se ne proizvodi.

—Susjed,trebali ste ranije reći,poklonio sam ga u dobrotvorne svrhe—odgovarao je mlađahni,dok je odokativna i brza računica u glavi pokazivala da je bačeni profit na deponiju otpada višestruko veći od iznosa troškova odvoza.—Eh,da mi je sad znati gdje ćeš ti,dragi moj,dogurati sa svojom naivnošću.

—Molim?—komšija,koji nije razumio niti jednu riječ,okrenuo se na baštenskoj stazi.

—Ništa,susjed.Ne govorim Vama,već svojoj ženi…u kući.Sutra je praznični dan.

Izvor:Dino Porović-Neurohirurgija bez anestezije,SA 2014.

1610 Posjeta 1 Posjeta danas