Održana javna rasprava o nazivima ulica, trgova i parkova u Ljubuškom

ulice ljubuski

Javna prezentacija i javna rasprava o Nacrtu Odluke o nazivima i označavanju ulica, trgova i parkova i označavanju objekata brojevima na području općine Ljubuški održana je u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom u ponedjeljak 12.listopada 2015.godine.

Na prezentaciji su se zainteresiranim građanima i predstavnicima udruga obratili Milena Jelavić šefica odjela stambeno-komunalnih poslova općine Ljubuški, Jerko Leventić direktor tvrtke Geometrika d.o.o. Grude, tvrtke koja je izradila projekt adresnog registra i Tihomir Kvesić predsjednik Povjerenstva za određivanje i promjene naziva ulica, trgova i parka. Jelavić je na početku naglasila kako se odluka provodi na temelju Zakona o označavanju i evidenciji ulica, trgova i kućnih brojeva ZHŽ.

Povjerenstvo koje je imenovano na 26. Sjednici OV Ljubuški, a kojeg uz predsjednika Kvesića čine i fra Velimir Mandić, prof.Mate Grbavac, Mirko Rašić, Leopold Mandić, Darko Geršvin, Vjerica Vukojević i Ivan Herceg izradilo je prijedlog Nacrta odluke koji je bio temom ove javne rasprave, a u kojem među ostalom stoji: 

“ Nazivi ulica, trgova i parkova dodjeljuju se u naseljenim mjestima Ljubuški i Pregrađe, te dijelovima naseljenih mjesta Humac, Mostarska Vrata i Hrašljani“. 

a) u naseljenim mjestima Ljubuški i Pregrađe, te dijelovima naseljenih mjesta Humac, Mostarska Vrata i Hrašljani, nazivima se označavaju slijedeće ulice: 1)Ulica zrinsko-frankopanska, 2)Ulica herceg Stjepana Kosače, 3)Ulica kraljice Katarine Kosače, 4)Ulica bana Josipa Jelačića, 5)Ulica hrvatskih branitelja, 6)Ulica Petra Barbarića, 7)Ulica Brune Bušića, 8)Ulica hrvatskih knezova, 9)Ulica Alojzija Stepinca, 10)Ulica sestara Milosrdnica, 11)Ulica sv. Leopolda Mandića, 12)Ulica hrvatskih kraljeva, 13)Ulica fra Matije Divkovića, 14)Ulica Vrbice, 15)Ulica Silvija Strahimira Kranjčevića, 16)Ulica fra Lea Petrovića, 17)Ulica Isidora Pape, 18)Ulica bleiburška, 19)Ulica prof. Milana Čuljka, 20)Ulica Nikole Šopa, 21)Ulica sestre Silvije Antić 22)Ulica Sridnja, 23)Ulica fra Petra Bakule, 24)Ulica Stjepana Radića, 25)Ulica Babovac, 26)Ulica Gabrijela Jurkića, 27)Ulica Kasima Gujića, 28)Ulica dobrovoljnih darivatelja krvi, 29)Ulica Žabljak, 30)Ulica Herceguša 31)Ulica Sade Sadikovića, 32)Ulica Hame Ibrulja, 33)Ulica Crkvice, 34)Ulica Ljubuša, 35)Ulica Dragutina Tadijanovića, 36)Ulica Glavica, 37)Ulica Alije Nametka,38)Ulica Pobrišće, 39)Ulica vitinska, 40)Ulica Jadranska cesta, 41)Ulica sestre Konzolate Grgić, 42)Ulica Antuna Mladena Vranješa, 43)Ulica Dražena Petrovića, 44)Ulica Ante Starčevića,45) Ulica Ruljaš, 46)Ulica rimska, 47)Ulicafra Bonicija Rupčića, 48)Ulica fra Ljudevita Rupčića, 49)Ulica Majke Tereze, 50)Ulica fra Rude Mikulića, 51)Ulica Carla Patscha, 52)Ulica Humačke ploče, 53)Ulica Ćire Truhelke, 54)Ulica Kraljice mira, 55)Ulica fra Bosiljka Vukojevića, 56)Ulica fra Joze Cigića, 57)Ulica fra Nikole Šimovića, 58)Ulica fra Anđela Nuića, 59)Ulica dobročiniteljica sestre Muriel Geisler i Mary Walsh, 60)Ulica Put za Bučine, 61)Ulica Ive Bojanovskog, 62)Ulica metkovska, 63)Ulica don Ivana Musića, 64)Ulica fra Nikole Ivankovića, 65)Ulica međugorska, 66)Ulica Zvonimira Remete, 67)Ulica doktora Ante Vukšića, 

b)u naseljenim mjestima Ljubuški i Humac nazivima se označavaju slijedeći trgovi i parkovi: 1) Trg dr. Franje Tuđmana, 2) Trg svetog Ante, 3) Park hrvatskih banova”.

Nakon kraće prezentacije u javnu raspravu su se uključili prisutni građani i predstavnici udruga,Radoslav Dodig bivši predsjednik povjerenstva koje je djelovalo od 1991.godine,Rudo Boras, Katica Miličević ispred Udruga obitelji poginulih branitelja i HVIDR-e Ljubuški, fra Žarko Ilić, ispred Mjesne zajednice Ljubuški III Tihomir Bradvica koji je među ostalim upoznao prisutne sa peticijom koju je potpisalo 87 građana za imenovanje ulice po časnoj sestri Editi Roso i Petar Majić ispred HNL-a.

Govornici su se osvrnuli i na usporedbu rada, broj i kvalitetu rada ali i samih članova Povjerenstva u prošlom i novom sazivu, načinima i kriterijima koje su vodili novo povjerenstvo u preimenovanju ulica, te su zatražili za sve predložene nazive pojašnjenje o kriterijima koje su članovi novog povjerenstva imali prilikom odabira novih naziva i ukidanja starih, ukazavši na pravopisne i gramatičke pogreške predloženog nacrta, davanje naziva ulice po živućim osobama, prekidanje dvadesetogodišnje tradicije naziva ulica, a naglašena je i činjenica kako je sramotno da se samo jedna ulica u Ljubuškom posveti poginulim braniteljima i to jednim općenitim nazivom. Postavljeno je pitanje zašto je potrebno novo rješenje „ jer je od 2003. godine Ljubuški imao 103 ulice, 6 trgova i 1 park, a sada novim prijedlogom 56 naziva ulica je promijenjeno, 36 naziva ulica ukinuto, a novoimenovano 20 ulica“. Predloženo je da se ubuduće vodi računa da se u povjerenstva imenuje najmanje jedan pripadnik braniteljske populacije, te više profesora povijesti i hrvatskog jezika. Uz primjedbe na same nazive bilo je i primjedbi te pitanja o načinima i uvjetima označavanja ulica i objekata kućnim brojevima, broju objekata u pojedinačnim ulicama, omjeru raspodjele objekata po ulicama itd .

Prijedlozi naziva ulica koji su se čuli na javnoj raspravi među ostalim su uključivali povratak ranijih naziva ulica ali i nova imena : fra Lovro Šitović, fra Stanko Vasilj, fra Lucijan Kordić, fra Dominik Mandić, Ludvig Pavlović, Nikola Kordić, Tin Ujević, fra Ljudevit Rupčić, dr. Ante Paradžik, Blaž Kraljević, brigada Stjepan Radić, poimenično imena branitelja, poginulih branitelja na Krivodolu, fra Vladimira Kozine, prof.Mile Borasa, č.s.Edite Roso,kralja Tomislava i Kulina bana, jedna od ulica koja bi se posvetila vrijednim ženama koje su nosile duhan na otkup (vagu),ulica posvećena našim iseljenicima, preimenovanje ulice na području Gornjeg grada u ime poginulog branitelja Adisa Mujanovića….

Po završetku jednosatne rasprave voditelj Službe za civilnu-protupožarnu zaštitu i stambeno komunalne poslove općine Ljubuški Ivan Herceg zahvalio je svima na sudjelovanju i naglasio kako završetkom rasprave počinje teći rok od 15 dana, javnog uvida u Nacrt koji će trajati do 27.listopada, gdje je tekstualni i grafički dio nacrta dostupan građanima u holu Gradske vijećnice,u prostorijama ovlaštene službe i na web stranici općine Ljubuški. 

Sve nazočne i ostale zainteresirane pozvao je na dostavljanje pismenih primjedbi i prijedloga do 30.listopada 2015. u Službu za civilnu-protupožarnu zaštitu i stambeno komunalne poslove općine Ljubuški ( zgrada Gradske vijećnice).

Radio Ljubuski

Ulica Glavica

2132 Posjeta 1 Posjeta danas