Nestanak Bregave znači nestanak života

Bregava naslovMINI ELEKTRANE UBIJAJU

STOLAC – Gradnja malih hidrocentrala na Bregavi mogla bi ovu rijeku uništiti i ugasiti, a to bi za Stolac i okolna sela uz tok Bregave značilo čistu katastrofu. Upravo zbog početka radova na izgradnji hidorecentrale mještani Dola odlučili su se na prosvjed kako bi skrenuli pažnju na pogubnost namjere koja se počela provoditi u djelo.

Početak radova dio je ogromnog projekta koji je star više od 40 godina, a riječ je o projektu Gornji horizonti. Katastrofalna posljedica realizacije ovog projekta ne bi bila samo pogubna za rijeku Bregavu, Stolac i njegove žitelje, nego bi se to izravno odrazilo i na sve rijeke u ovom kraju, uključujući i Neretvu. Zbog te opasnosti intervenirali su i u Hrvatskoj gdje se na Saboru Republike Hrvatske otvoreno zatražilo da se radovi obustave i da se s tim zahtjevom upoznaju vlasti Republike Srpske.

Općina Berkovići u Republici Srpskoj se ne obazire na apele ljudi, ali i na proteste koji stižu iz susjedne Republike Hrvatske. Ta općina gleda svoj interes i ne dotiče je nimalo to što bi rijeka Bregava mogla nestati i pored činjenice da se Do nalazi na teritoriju te općine i što se mještani tog naselja bune i protive izgradnji hidroelektrane. S druge strane zabrinjava potpuna šutnja viših razina vlasti u BiH po ovom pitanju.

Čak ni Općina Stolac, pa ni Vlada HNŽ, Vlada FBiH ili Vijeće ministara ne poduzimaju ništa kako bi realizacija spomenutog projekta bila zaustavljena. Investitori i izvođači radova su dobili signal da krenu s radovima što znači da su im šutnjom dali odriješene ruke da unište Bregavu, bolje reći unište život uz ovu rijeku, jer ta rijeka i predstavlja izvor života.

I ne samo to, izvođači radova imaju i dokumentaciju i odluke po kojima su počeli s radovima što znači da im se službeno država BiH nije usprotivila nego ih je podržala. Preostalo je dakle jedino to da se ljudi organiziraju i pokušaju zaustaviti nešto što će biti teško zaustaviti. To su mještani Dola već uradili, ali oni su malobrojni.

I građani Stoca se bune i najavljuju kako će se pridružiti protestima i radikalnijim mjerama kako bi spriječili nastavak radova. Za sada je sve samo na sporadičnim oglašavanjima, a konkretna akcija izostaje. Vrijeme prolazi, radovi traju, a građani se stihijski javljaju i ništa ne čine. Rezultat toga bi zaista mogao biti poguban.

Hoće li se to samo nijemo gledati i dopustiti kraj života u dolini rijeke Bregave? Hoće li itko zaustaviti ovaj nesvakidašnji vandalizam?

Dnevno.ba, Nermin Bise

Bregava

1809 Posjeta 2 Posjeta danas