Inovatori BiH u Nirnberg-u

Inovatori medaljeInovatori iz Bosne i Hercegovine zabilježili su značajan uspjeh na međunarodnoj izložbi inovacija koja je završena sinoć u Nirnbergu, a BiH je prepoznata kao država u kojoj se stvaraju korisne tehničko-tehnološke inovacije primjenjive u cijelom svijetu.

Za problem zbog kojeg se zemaljska kugla zagađuje hemijskim otpadom rješenje je, u značajnom dijelu, pronašao doktor hemijskih nauka iz Tuzle Zehrudin Osmanović. Njegovom tehnologijom pretvaranja tog otpada u cement očistila bi se nepregledna „bijela mora“ od otrovnih ostataka, koji nastaju proizvodnjom soli i sode.

Za inovaciju također velikog ekološkog značaja, metoda sprečavanja erupcije fosilnih goriva, Sašenko Sadiković iz Ljubuškog dobio je srebrenu medalju.

“O vrijednosti tog izuma uvjerljivo govori ljetos objavljeni podatak da će Britsh Petrol, nakon 15 godina tužakanja, morati platiti više od 30 milijardi dolara za štete nastale erupcijom nafte u Meksičkom zaljevu 2010.”, navodi se.

Tu medalju zaslužio je i njegov susjed iz Posušja Ivan Milićević, koji je pčelarima ponudio “Trajnu osnovu za saće” kojom se, uz brojne druge prednosti ekološkog karaktera, pčelarima olakšava rad, a pčelama omogućava brža izrada saća.

Dvojac mladih inovatora iz Bihaća Enver Bakija i Hasan Grošić autori inovacije “Upravljanje kompjuterom očima” dobili su brončanu medalju. Tu medalju dobili su i Josip Gujić iz Kaknja za uređaj koji omogućava čišćenje dimnjaka u zgradama s manjim brojem katova, te Trebinjac Borko Babalj za hermetičku pepeljaru.
“Da je BiH prepoznata kao država koja daje primjeran doprinos razvoju svjetskog inovatorskog pokreta vidi se i iz činjenice da je na vanrednoj sjednice Generalne skupštine Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA) Husein Hujić imenovan za generalnog direktora IFIA, drugog čovjeka federacije koja okuplja 105 zemalja. Dužnost direktora obavljao je od 2010.”, naglašava se iz Asocijacije inovatora BiH.

U radu Generalne skupštine učestvovao je i Mladen Karić, u funkciji člana Izvršnog komiteta IFIA. Karić je učestvovao i u radu Izvršnog komiteta Evropskog udruženja inovatora (AEI), čiji je potpredsjednik.

“Blistavu nisku uspješnog predstavljanja bh. inovatorstva u Nirnbergu uljepšale su još dvije perle. Udruženje inovatora u osnivanju s Malte poklonilo je Asocijaciji inovatora BiH lijepo dizajniran pehar, uime buduće suradnje jer želi djelovati po uzoru na AIBiH. Udruženje inovatora Maroka dodijelilo je pehar Huseinu Hujiću, za njegov doprinos razvoju svjetskog inovatorskog pokreta”, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Top of Form

Bottom of Form

945 Posjeta 2 Posjeta danas