Izviđač Ljubuški na Generation Handball u Danskoj

izv1

 

Pise:Dino Smailovic

Ideja o stvaranju Generation Handball je nastala jos 2012 godine od sadasnjega direktora Peter Cassøe, ali zbog njegovih tadasnjih obaveza ideja je tek stavljena u tok ostvarenja krajem 2013…tada je on uz dogovor sa Viborg komunom dobio odobrenje za pokretanje turnira.Peter Cassøe za svoga saradnika poziva autora teksta Dinu Smajlovica – koji tada radi kao konzulent pri Danskom Rukometnom Savezu i kontakt u savezu sa klubovima i javnosti sa rukometnim “svjetom“ na Balkanu.
Ja i Peter krecemo u potraznju za najpotrebnijim…to su sponzori za turnir.

izv

Plan je da se turnir organizuje prvi put u avgustu 2014 sto nam je i uspjelo,,u vrlo kratkom roku pronasli smo preko 50 sponzora,obezbjedili spavanje i hranu za 1500 ucesnika na prvom turnru 2014 godine,obezbjdili 5 dvorana koje se nalaze u sportskom kompleksu u Viborgu,naparavili 4 rukometna terena na nogometnom vanjskom igralistu glavnog stadiona u Viborgu,pronasli 80 ljudi koji ce dobrovoljno raditi 6 dana tokom turnira….i jos dosta toga.

izv1
95 ekipa iz cijeloga svijeta a niti jedna iz BiH ..moj sljedeci zadatak je bio da nadjem 2-3 ekipe iz BiH koje bi bile voljne da ucestvuju na turniru.e to je bilo tesko. Kontaktirao sam preko 10-ak klubova koji su mi odmah na pocetku naseg razgovora rekli da im financijska situacije ne dozvoljava dolazak i ako su vrlo zainteresovani,ali nazalost nemaju mogucnost.Onda slucajno stupam u kontakt sa Slavenom Tomicem iz HRK Izvidjac iz Ljubuskog i objansim mu sta i kako,i on mi kaze da su zainteresovani ali da treba da poprica ljudima iz uprave kluba i da ce mi javiti,odmah sutradan Slaven mi javlja da ce doci da je svo pod kontrolom i da dolaze sa tri ekipe.

izv2

Ekipa Izvidjaca je takodje JEDINA ucestvovala na turniru kao JEDINA ekipa iz BiH i 2015 godin i plan je da ucesvuju i 2016 godine,
za ucesce na turniru 2015 godine ponudu su imale i 4 druge ekipe iz BiH koje nazalost NISU dosle.Tako da je ekipa HRK Izvidjac po ko zna koji put spasavala obraz BiH rukometa u svijetu.

Na turniru su 2015 godine sudili i sudijski par iz Ljubuskog Ivan Djolic i Ivan Sarac koji su ostavili dobar dojam kao sudije i vec su pozvani od strane organizatora da budu sudije i 2016 godine.
Na turniru 2015 godine je ucestvovalo 168 ekipa iz 25 zemalja svijeta i preko 3000 ucesnika
Plan Generation Handballa za 2016 godinu je da na turniru ucestvuje izmedju 200-250 ekipa iz najmanje 30 zemlaja i 5000 ucesnika.
Generation Handball ima financijski kapacitet i kapacitet smjestaja i ishrane za 6000 ucesnika.

izv4

izv3

izv5

 

2506 Posjeta 1 Posjeta danas