Po potjernici izdanoj još 1993. godine: Lični vozač Titovog broda uhapšen zbog ratnih zločina u Splitu

e-mail 2503 2013 PODGORICA foto tuca gimnazija tuzi foto: Mirko Savovic Darko Jow

Pavle Pantić, državljanin Srbije, uhapšen je u Crnoj Gori, a Hrvatska ga traži zbog ratnih zločina počinjenih početkom 1990-ih na području Splita.

Kapetan bojnog broda i nekadašnji komandant kasarne “Lora” u Splitu, Pavle Pantić (77) uhapšen je u Crnoj Gori po hrvatskoj potjernici.

On se iz Beograda vraćao vozom za Sutomore, gdje živi otkako se mornarica bivše JNA prije 24 godine povukla iz Dalmacije.

Zločini u Splitu

Pantić je državljanin Srbije, a priveden je na granici pri ulasku u Crnu Goru.

Hrvatska je za njim izdala potjernicu još 1993, kad mu je sa još 30 drugih oficira bivše JNA suđeno u Splitu. Svi su proglašeni krivim, a Pavle Pantić je tad osuđen na osam godina zatvora.

Teretili su se da su od septembra 1991. do kraja januara 1992. zapovijedali ili prenijeli zapovjedi potčinjenima o opkoljavanju svih gradova i stanovništva na području Splita i okoline, kao i da su zabranili stanovnicima bilo kakvo uplovljavanje ili isplovljavanje brodova i čamaca iz luke. Prema optužnici, u istom periodu zapovijedali su i otvaranje vatre po gradovima.

Ovu presudu 1994. ukinuo je Viši sud u Zagrebu zbog nejasno utvrđenih činjenica i naredio da se suđenje ponovi. Predmet je vraćen prvostepenom sudu, ali od tada stoji kao i potjernica.

Srećko Ljubisavljević, Pantićev prijatelj i kolega iz vojne službe, kazao je za Novosti da je uhapšeni kapetan 22. decembra dolazio u Beograd na Vojno-medicinsku akademiju na kontrolu i da posjeti kćerku, unuku i praunuče odakle se vozom vraćao za Bar, ali su ga na granici uhapsili i prebacili u zatvor u Spužu.

Titov vozač

Uhapšeni Pavle Pantić rođen je u Kosovskoj Mitrovici, ali je poslije školovanja cijelu karijeru proveo na Jadranu u mornarici.

Čin do kojeg je napredovao je bio kapetan bojnog broda. U vreme Titove Jugoslavije čak deset godina je bio njegov lični vozač broda na Brijunima.

1024 Posjeta 1 Posjeta danas