Kako su bh. proizvođači mesa sramno varali velikodušnu Tursku

klaonica-ilustracija-650x487Dvije firme za izvoz mesa iz Bosnje i Hercegovine, od ukupno četiri zloupotrijebile su sporazum BiH i Turske o izvozu mesa. Spomenute firme su uvozile meso iz Poljske, a onda ga uz pomoć raznih prevara podvaljivale kao domaće meso. Poznato je da je Turska dala Bosni i Hercegovini velikodušne olakšice za uvos mesa. Uslov je da to meso bude porijeklom iz BiH. Ovaj sporazum je bio izgledna prilika za razvoj uzgoja stoke i proizvodnju mesa u BiH. Nažalost, naš prevarantski menalitet odmah je došao do izražaja.
“Od samog početka dešavaju se ovakve stvari. Uvoze meso, pa ga podvaljuju kao domaće. Hodaju po terenu, kupuju stare pasoše od goveda i pravdaju ih kao domaće. Vrijeme je da se tome već jednom stane u kraj i da se u javnost iznesu imena i prezimena ljudi i kompanija koji to rade, pa da im se više nikad ne da ni jedno grlo na klanje. Upropaštavaju nam domaću proizvodnju. I ovo malo goverda što je ostalo, ne može se prodati nikome. Ucjenjuju se proizvođači pošto firme imaju jeftinije uvozne proizvode. Nude im po 3, 5 KM za kilu junetine, a proizvođača ona košta više od 4 KM. To je jedna katastrofa”, rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BIH za Avaz.ba.
Mentalitet varalice je ogromna prepreka na putu razvoja Bosne i Hercegovine. Građani BiH se žale na političare da su lopovi. Nažalost, nisu samo političari varalice.

1274 Posjeta 1 Posjeta danas