Zašto je gorivo palo baš u Ljubuškom?

Gorivo

”Posljednjih dana su Ljubušaci svjedoci gužvi na njihovim benzinskim crpkama. Ne samo da su lokalni ljudi počeli češće posjećivati ove benzinske crpke već su auta počela pristizati iz okolnih gradova a zanimljiv je i sve veći priljev auta s hrvatskim registracijskim tablama”, navodi se na Facebook stranici Hercegovina – uskoro zemlja prosperiteta.

Cijene naftnih derivata su u posljednja 2 tjedna u Ljubuškom pale za preko 30 posto dok su u ostatku Hercegovine ostale na istoj razini. Zadnja najniža cijena je postavljena jučer a radi se o litri dizela za samo 1.26 KM te benzinu za 1.51 KM. Možda je već jutros cijena još niža jer se fluktuacije jednostavno prebrzo događaju.

Pitate se što se događa?

Radi se, naime, o rivalstvu, nadmetanju dvojice vlasnika benzinskih crpki. Crpke su redom Tioil, Auro i Karliko. Sve tri mreže benzinskih crpki imaju podružnice u Ljubuškom. Brand trgovačkih lanaca i benzinskih pumpi Auro vam je možda poznat otprije jer je bio u vlasništvu Milana Lučića – nekada vrlo moćnog Hercegovca iz Ljubuškog. Naime, zbog problema financijske prirode Lučić prodaje sve to i Auro biva kupljeno od strane grupacije ”Tioil”.

Kvaliteta goriva?

Vlasnik Tioila pokušava održati cijenu goriva na crpki Tioila i Aura 5 pfeniga niže od konkurencije no vlasniku benzinske crpke ”Karliko” to ne odgovara i svakim sniženjem goriva na gore navedenim crpkama ista ta snižava na istu cijenu. Ova situacija je postala jako zanimljiva jer ne postoji nijedna država na svijetu gdje se cijene naftnih derivata u istoj regiji razlikuju za više od 10% a kamoli čak 30%. Dok Ljubušaci s veseljem toče u svoje limene ljubimce gorivo za samo 1.26 KM po litru, u isto vrijeme u pola sata udaljenim Grudama, Širokom Brijegu, Međugorju ili pak Čapljini se toči za visokoj prosječnoj cijeni od 1.66 KM po litri dizela, a za benzin po još višoj.

Kada je cijena bila 1.46 KM već su počele špekulacije da je to gorivo nekvalitetno te da ga poslije točenja treba voziti ‘ravno’ na servis i mijenjanje dizni. No gorivo je EURO 5 i vlasnici ovih benzinskih imaju ove cijene samo na pumpama u Ljubuškom dok na svojim poslovnicama u drugim mjestima drže cijene kao i ostale benzinske crpke.

Zbog tako niskih cijena, benzinske pumpe u ostalim gradovima u Hercegovini ‘muku muče’ čekajući povratak cijena i kraj agonije jer je i na njima sada prevelik pritisak. Jednostavno rečeno, cijena barela nafte je najniža u posljednjih 15 godina te je pri ovoj cijeni barela prije cijena goriva bila 1 KM, dodamo li sve novije državne trošarine dodane od te cijene dolazimo do zaključka da bi cijena litre danas trebala iznositi 1.20 KM i pumpe bi opet bile u plusu. Što je još zanimljive, cijena barela ima daljnju tendenciju pada te je i danas niža nego jučer.

Igra u Ljubuškom

Ova igra u Ljubuškom razotkriva koliko visoku maržu i ogroman profit imaju vlasnici benzinskih pumpi širom naše države. Jer ako crpke u malom Ljubuškom mogu gorivo prodavati po cijeni od 1.26 KM i opet ostvarivati koliki-toliki profit, koliko pak onda ostvaruju vlasnici ostalih crpki u državi koji svoje gorivo cijene od 1.61-1.71 KM po litri? Jednostavno je svima jasno da se od nas – obične ljude češu i oni i država. Jer, bez goriva se ne može i gorivo će se trošiti stalno, elastičnost cijena kod goriva nije velika i postotno povećanje cijene goriva neće utjecati u istom postotku na povećanje potrošnje, već u manjem tako da vlasnici pumpi ostvaruju veću dobit pri cijeni od 1.61 nego recimo 1.51. No ovo što se događa u Ljubuškom je već ekstrem i mogao bi dobro djelovati po narod ako se nastavi jer je već cijena prosječnog spremnika goriva manja za prosječno 25 KM u odnosu na okolna mjesta i gradove tako da je već isplativo postalo potegnuti i od 50 km udaljenog mjesta do Ljubuškog jer ćete uštedjeti barem 10 KM kada odbijete potrošeno gorivo na vožnju do tamo i nazad. A kakva je situacija u državi – takvih će ‘pustolova’ svakim danom biti sve više, jer zašto ne otići do Ljubuškog, razgledati usputne ljepote Hercegovine, slušati domaći radio, utočiti tako jeftino gorivo i na kraju ostati sa dovoljno novca za turu pića sa prijateljima u vašem omiljenom klubu.
Koliki značaj ovo ima za prosperitet Hercegovaca, možemo vidjeti u sljedećim crtama:
Godišnje se u BiH potroši između 2 i 2.5 milijarde litara goriva.
BiH ima registriranih 960 000 automobila.

Pritisak na crpke

Od toga je u Hercegovini slobodnom procjenom nekih 120 000 čime logikom dolazimo da se troši godišnje oko 300 miljuna litara goriva. Na tu potrošnju goriva olakšanje je već sada pri cijeni od 1.61 u odnosu na isto vrijeme lani (2.41) – 240 milijuna KM. Ako se pritisak na ostale crpke u Hercegovini i dalje nastavi i cijena dođe na 1.26 KM onda će Hercegovina imati godišnji višak od potrošnje na naftu u usporedbu na cijenu otprije godinu dana čak – 345 milijuna KM. Što taj višak može učiniti ? Narod će imati više novca i kupovati će više, tvrtke će također imati više novca te će se širiti i zapošljavati više radnika a dodatni novac će dolaziti i od povećanje potrošnje, pa opet dolazimo do većeg broja zaposlenih koji će opet djelovati na veću potrošnju i tako se stvara pozitivni krug djelovanja na cijelu regiju pa i na državu.

Pitate se je li to moguće i hoće li biti gubitnika?

Moguće je, ali teško je da će se dozvoliti. Naime državni aparat bi mogao izgubiti dosta novca jer im se značajan prihod ostvaruje putem PDV-a, no oni su se davno dosjetili te su pri svakom padu dodavali fiksne trošarine, tako rade i sada što ne bi trebalo mnogo utjecati na nas jer je cijena barela vrlo niska. Dakle, stvarni gubitnici su države najveći proizvođači nafte.
Zaključak cijele ove priče je;

Nema straha da je gorivo nekvalitetno jer se ne radi o nekim ‘bezveze’ pumpama i pojedincima već se radi o nadmetanju. Vidi se i iz toga da ove mreže benzinskih crpki drže tu cijenu samo u Ljubuškom te žele svaki ugušiti drugog rivala. Najbolje bi bilo ako ste u okolnim gradovima da se vozite do ovih crpki i točite tamo tako da vaše ‘mjesne’ pumpe osjete pad prometa i budu primorane na snižavanje svojih cijena što će potaknuti cijelu regiju na snižavanje.

Bljesak.info

919 Posjeta 1 Posjeta danas