BOSANSKA SEVDALINKA: DVORE GRADI KOMADINA MUJO

Komadina

Mostarska sevdalinka ‘DVORE GRADI KOMADINA MUJO’ spada u red vrlo lijepih sevdalinki (posebno u interpretaciji rah. H. Polovine). Pjesma je opjevala čuvenog Mujagu Komadinu (1839-1925), ‘jednog od najzaslužnijih građana Mostara’. “U nizu pregalaca koji su za vrijeme austro-ugarske uprave mnogo zadužili grad Mostar i okitili ga spomenicima trajne vrijednosti, najvidnije i najzaslužnije mjesto zauzima popularni mostarski gradonačelnik Mujaga Komadina.

Njegovom inicijativom sagrađeno je više impozantnih građevina koje su do 1992. god. služile na ponos Mostaru, a tada su, skoro sve, od strane četnika i ustaša zapaljene ili potpuno srušene.

Nijedan gradonačelnik grada na Neretvi nije ostavio tako duboko sjećanje na vrijeme i djelo stvoreno u njemu kao što je to uspio Mujaga Komadina.” Njegovom su zaslugom u Mostaru podignute: Općinska zgrada, Općinski sud, Gradska banja, zgrada Velike gimnazije izgrađena u maurskom stilu, betonski mostovi na Luci i Carini, džamija u Gornjoj Drežnici, ženski mekteb na Brankovcu, i.t.d.

Evo i nekoliko zanimljivosti iz Mujaginog života: Za vrijeme posjete i razgledanja Beča, upitan za procjenu njegove vrijednosti, Mujaga je lakonski odgovorio: “VRIJEDI KAO KAD DOBRA KIŠA NA VRIJEME PADNE U HERCEGOVINI!”

Jednom prilikom, Mujaga je sjedio po strani stola, mada je kao gradonačelnik trebao zauzeti mjesto u vrhu stola. Jedan mu je vijećnik na to skrenuo pažnju, te ga zamolio da zauzme svoje pravo mjesto, na što mu je Mujaga uzvratio: “NIJE ČELO GDJE VI KAŽETE, ČELO JE TAMO GDJE JA SJEDIM!”

[Izvor: “Znameniti Mostarci: Mujaga Komadina (1839-1925)”. Sarajevo: JP PTTBiH, 1997.

hamdocamo.wordpress.com

https://www.youtube.com/watch?v=auPOJWm70Ss

.

1675 Posjeta 1 Posjeta danas