Turizam: Dobra godina za BiH

sarajU periodu januar – novembar 2015. turisti su u Bosni i Heregovini ostvarili 966.870 posjeta, što je više za 22,3 posto i 2.029.110 noćenja, što je više za 26,0 posto u odnosu na isti period 2014.

Broj noćenja domaćih turista veći je za 15,9 posto, dok je broj noćenja stranih turista veći za 31,6 posto. U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 32,7 posto i 67,3 posto stranih turista, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske (12,8 ), Srbije (9,4 ), Italije (8,7 ), Turske (8,6 ), Slovenije (5,9) i Poljske (5,2 ) što je ukupno 50,6 posto. Što se tiče dužine boravka stranih turista u BiH, na prvom mjestu su turisti s Malte s prosječnim zadržavanjem od 5,8 noći, zatim iz Južnoafričke Republike sa 4,2 noći, Kuvajta s 3,3 noći, Francuske s 3,1 noć i Latvije s 3 noći.

U turističkim organizacijama u BiH tvrde da je Sarajevo najposjećeniji grad u FBiH, a slijede ga Mostar i Tuzla, koja je prošle godine postala hit destinacija zbog nove turističke ponude. Interesantan je bio Travnik s Vlašićem, kao i Bihać, a dobre pokazatelje imaju Jajce, Buna i Kravice, iako tu nema ostvarenih noćenja. Međugorje je i dalje jedno od tri najposjećenija svetišta u svijetu, ali to se najčešće odvija mimo zvanične statistike.

Tvrde da se blizu 50 posto turističkih posjeta odvija mimo zvaničnih tokova. Veliki broj ugostiteljskih objekata nije registrovan. Tako naprimjer u Kantonu Sarajevo na Booking.com ima 470 registrovanih objekata za smještaj, dok du u Turističkoj zajednici KS-a registrovana 142.

Turistički napredak BiH nije prošao neprimjetno u svijetu, te se u izvještaju Svjetske turističke orgabizacije (UNWTO) ističe da je BiH među top 10 zemalja svijeta po rastu turističkih posjeta..

Prema podacima UNWTO, BiH je tokom prošle godine posjetilo čak 28,2 posto više turista u odnosu na 2014, zbog čega se našla ispred egzotičnih država poput Paname, Tajlanda i Sejšela, zemlja koje su također zabilježile rast turističkih posjeta.

Lonley Planet je također preporučio posjetu BiH u 2016. godini, te se tako naša zemlja našla među 10 destinacija koje turistima pružaju najviše za uloženi novac.

“Jeftin smještaj, obroci i transport kombinovani sa historijskim gradovima, adrenalinskim aktivnostima koje imaju pristupačne cijene su nagrada i za one koji nemaju mnogo novca, te za one koji tragaju za ne tako posjećenim destilacijama Evrope”, objašnjava Lonley Planet.

Istovremeno, prema iskustvima studenata koji putuju svijetom i bilježe iskustva o gradovima koje su posjetili, a koje objavljuje Huffington Post, Sarajevo se našlo na listi deset najboljih gradova svijeta.

Sve pokazuje da bi i ova godina mogla biti dobra za bh. turističke radnike, ali za državu i neće biti velike koristi ako se ne uredi oblast turizma.

977 Posjeta 1 Posjeta danas