Općina koja razbija predrasude: Konjic izvozi, dok ostatak Hercegovine trguje

konjicizvozU metaloprerađivačkom sektoru radi oko 2.200 radnika, a samo u Igmanu njih oko 1.200. Tu je i firma Graewe Tadiv, čiji je vlasnik Nijemac u kojoj je zaposleno oko 220 radnika a proizvode razne vrste vijaka, kazao je Dizdarević

Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, pojedine općine nastoje razvojem izvozno orijentisane proizvodnje premostiti privredne probleme. Općina Konjic je jedna od takvih općina i u njoj egzistira oko 430 preduzeća u kojima je zaposleno 4.600 radnika. Iako je nezaposlenost u ovom gradu velika jer je na birou oko 4.000 građana, direktor Razvojne agencije Prvi korak iz Konjica Derviš Dizdarević kaže da prostora za napredak ima mnogo.

Nosioci privrede

Dizdarević kaže da u Konjicu postoje dvije industrijske zone, a planu je još nekoliko poslovnih zona.

– U metaloprerađivačkom sektoru radi oko 2.200 radnika, a samo u Igmanu njih oko 1.200. Tu je i firma Graewe Tadiv, čiji je vlasnik Nijemac u kojoj je zaposleno oko 220 radnika a proizvode razne vrste vijaka. Preduzeće Valjčići d.d. trenutno je u vlasništvu Amerikanaca i proizvodi razne valjčiće za ležajeve i izvoze ih na strana tržišta – naveo je Dizdarević.

Spomenuo je i kompaniju Sur-Tec Eurosjaj koja je u snažnoj ekspanziji posljednje dvije godine i u njoj je trenutno zaposleno oko 260 radnika, a bavi se površinskom zaštitom metala i proizvodnjom hemijskih preparata za zaštitu metala.

Stimulacija izvoza

Govoreći o problemima, Dizdarević kaže da, s obzirom na izvoznu orijentaciju firmi, tamošnja privreda traži niže poreze i doprinose, te povećanje stimulacija za izvoz kako bi se naša preduzeća lakše nosila na svjetskom tržištu sa inostranom konkurencijom.

U Konjic je stigla ograničena pomoć kantonalnih i federalnih vlasti, navodi on. Dodaje i da kompanije traže specijaliziranu radnu snagu, i zbog nedostatka iste, provode se programi prekvalifikacije radnika u kojima učestvuje i agencija Prvi korak.

Lideri u HNK

Iako Hercegovačko-neretvanski kanton prati reputacija “trgovačkog kantona”, zbog velikog  broja uvozno orijentiranih trgovačkih firmi, Konjic je sušta suprotnost od toga.

Derviš Dizdarević kaže da se ova općina orijentirana na proizvodnju i izvoz.

– Konjic se sigurno nalazi među prve tri ili četiri općine u Federaciji BiH po industrijskoj proizvodnji. Nakon Tešnja, Goražda, Konjic je vjerovatno treći u FBiH, a svakako smo lideri u HNK – rekao je Derviš Dizdarević.

1620 Posjeta 2 Posjeta danas