Invalidnina u Hrvatskoj, penzija u BiH: Ko je jamio, jamio je

-UP:Zagreb,16.10.2003 - Ljubo Cesic Rojs pred zgradom Sabora.  foto Davor Kovacevic

Gotovo 17 hiljada pripadnika HVO-a prima penziju u Hrvatskoj. Njih 10.009 penzionisano je 1998. rješenjem o nacinu stradavanja, koje im je dao Rojs

Prije dvije godine hrvatski ministar branitelja Predrag Fred Matic i ministar za boracka pitanja Federacije BiH u Zagrebu su dogovorili formiranje timova u sklopu ministarstava koji ce “procešljati“ kompletnu dokumentaciju, “uporediti podatke za svakog branitelja HVO-a koji ostvaruje mirovinu u Hrvatskoj ili u Federaciji BiH“.

Uzalud komisije

Dogovorili su pretresti i sva ostala prava koja ti branitelji uživaju u dvije zemlje, od invalidnina, naknada za odlicja, porodicnih naknada… Najavljeno je, time ce “dvostrukom umirovljenju doci kraj“. Jesu li timovi formirani i, ako jesu, šta je rezultat njihovog rada?

-Koliko znam, komisije su pokušale raditi na sravnjavanju spiskova, ali posao nisu završili do kraja. Prema našim podacima HVO ima oko šest hiljada porodica poginulih, 17.000 ratnih vojnih invalida, oko dvije hiljade dobitnika ratnih priznanja. I dobar dio njih prima mirovine u Hrvatskoj. A da bi to pravo ostvarile, trebalo je da, medu ostalim, imaju ratni vojni invaliditet najmanje 20 posto, da su ranjeni na prvoj liniji fronta ili da su bili zatoceni za vrijeme rata. Mislim da cemo s Vladom Hrvatske stupiti u kontakt, vidjeti koliko su zainteresovani za sravnjivanje spiskova – kaže Salko Bukvarevic, ministar za pitanja boraca u FBiH.

Gotovo 17 hiljada pripadnika HVO-a prima penziju u Hrvatskoj. Njih 10.009 penzionisano je 1998. rješenjem o nacinu stradavanja, koje im je tada, zakonito ili ne, izdao pomocnik ministra odbrane Ljubo Cesic Rojs. Nakon toga je medudržavnim ugovorom izmedu Hrvatske i BiH, potpisanim 2006, još 6.818 pripadnika HVO-a legalno steklo hrvatsku penziju.

Sve po zakonu

Tako je, naprimjer, general Vlado Džojic u BiH otišao u starosnu penziju s celne pozicije Oružanih snaga BiH gdje mjesecno prima više od 2.000 KM, a u Hrvatskoj je stekao penziju na osnovu 70-postotnog invaliditeta, odnosno ranjavanja na prvoj crti bojišnice, pa u Hrvatskoj mjesecno prima 9.500 kuna. Sve po zakonu?

Prema neslužbenim procjenama, najmanje deset generala prima dvostruku penziju. General bojnik HV-a, pamte ga po uzrecici “Ko je jamio – jamio “ nalazi se na popisu dvostruko penzionisanih. Naime, iako je svojedobno general Ljubo Cesic Rojs dobio odbijenicu Federalnog ministarstva za pitanja boraca na uživanje prava po Tudmanovu odlikovanju, jer nije mogao priložiti službenu iskaznicu HVO-a, nužnu za ostvarenje tog prava, u meduvremenu se našao na listi penzionisanih pripadnika HVO-a. Kako sada stvari stoje, ispada da umiljato jagnje, dvije ovce sisa.

(A. B./Faktor.ba)

1204 Posjeta 1 Posjeta danas