AMERIKANCI IH NISU VOLJELI: Nesudeni konzul Ivan Šušnjar i portparol SBB-a Omer Cevra

ivansusnjarIvan Šušnjar nije i nece biti generalni konzul BiH u Chicagu, potvrdili su iz Ureda za odnose s javnošcu Ambasade SAD-a

Ivan Šušnjar nije i nece biti generalni konzul BiH u Chicagu, potvrdili su iz Ureda za odnose s javnošcu Ambasade SAD-a za novinsku agenciju Patria.

Predsjedništvo BiH je na prijedlog Dragana Covica u ljeto 2015. godine imenovalo Šušnjara za generalnog konzula u Sjedinjenim Americkim Državama, ali on nikada nije potvrden.

Šušnjar je došao u žižu interesovanja nakon što je kao imenovani, a ne potvrdeni konzul, iznosio stavove na marginama Molitvenog dorucka u Washingtonu, a koji se ticu pravosudnih procesa koji se vode u BiH.

Šušnjar se tokom boravka u Washingtonu susreo i sa nekoliko senatora te su njegove izjave o tim susretima prenošene u bh. medijima Vecernjem listu i Dnevnom avazu.

Iako je Šušnjar tvrdio da je u Washingtonu boravio kao novoimenovani, a ne potvrdeni konzul sada je jasno da ce on u SAD-u moci boraviti samo kao privatno lice.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH potvrdeno je prije nekoliko dana za agenciju Patria da je sve ono što je Šušnjar govorio u SAD iznosio kao privatno lice i da on nikada nije prošao pripreme koje prolaze diplomate.

Prema pisanju Vecernjeg lista, koje je kasnije prenio Dnevni avaz, Ivan Šušnjar je bio gost na Konferenciji o borbi protiv terorizma na podrucju Balkana.

“Zanimali su ih i odgovori na pitanja što lokalne vlade cine na otkrivanju i suzbijanju takvih pojava te kakva je medudržavna suradnja. O samoj BiH se nije puno govorilo. Tek je predstavnik Kosova spomenuo kako Kosovo i BiH prednjace u broju otkrivenih pristalica radikalizma”, kazao je Šušnjar za “Vecernjak”.

On je otkrio kako je imao cast upoznati i senatora Johna McCaina, te da je iskoristio priliku da ga informira kako je znakovito da je Fahrudin Radoncic, kao jedan od rijetkih politicara koji se javno istaknuo svojim upozorenjima o širenju radikalnog islamizma, pritvoren pred sam dolazak u SAD i na ovu Konferenciju.

Kako doznaje „Slobodna Bosna“, nesudeni konzul Ivan Šušnjar nije, naravno, tek tako spomenuo „pravosudni progon“ lidera SBB-a, niti je slucajno Dnevni avaz stao u njegovu odbranu, nakon što je agencija Patria razotkrila diplomatski skandal.

Ivan Šušnjar je, naime, dugogodišnji bliski prijatelj Omera Cevre, aktuelnog glasnogovornika Saveza za bolju buducnost i bivšeg SDP-ovca, koji se „pod sumnjivim okolnostima“ 2002. godine iz Amerike vratio u BiH.

Šušnjar i Cevra se cesto mogu vidjeti zajedno u sarajevskim i mostarskim restoranima,što potvrduju i fotografije do kojih je došla „Slobodna Bosna“.

omer_i_ivan

2395 Posjeta 1 Posjeta danas