Film “Smrt u Sarajevu” dobitnik Srebrnog medvjeda u Berlinu

000_7Y2AD

Film “Smrt u Sarajevu” bh. režisera Danisa Tanovića dobitnik je Srebrnog medvjeda u kategoriji “Nagrada žirija” na 66. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu Berlinale.

Ovo je za Tanovića druga nagrada na ovogodišnjem Berlinaleu nakon što je ranije danas dobio nagradu za najbolji film od međunarodnog Udruženja filmskih kritičara.

Film “Smrt u Sarajevu” snimljen je po predlošku dramskog teksta “Hotel Evropa” francuskog filozofa Bernard-Henri Levyja, a po kojem je prije dvije godine Dino Mustafić režirao i istoimenu pozorišnu predstavu, tačnije monolog koji je izvodio čuveni francuski glumac Jacques Weber. Weber se pojavljuje i u Tanovićevom filmu uz bosanskohercegovačke glumce Izudina Bajrovića, Snežanu Vidović, Vedranu Seksan, Muhameda Hadžovića, Faketu Salihbegović-Avdagić i Edina Avdagića, koji su ostvarili glavne uloge.

Radnja filma odvija se u jednom sarajevskom hotelu koji priprema večeru povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, u organizaciji Evropske unije. Nakon dugo vremena hotel radi punim kapacitetom, ali istovremeno banka traži naplatu dugovanja, a radnici spremaju štrajk upravo u trenutku dolaska visokih zvanica.

 

Propast večere značila bi i propast hotela. Direktor hotela uz pomoć mafijaša koji vodi striptiz bar u podrumu hotela, pokušava zaustaviti štrajk. Istovremeno, na krovu, u improvizovanom TV studiju, traje specijalni program posvećen stogodišnjici Sarajevskog atentata. Rutinu prekida neobičan gost – Gavrilo Princip.

Prema riječima reditelja Tanovića, ovaj film je njegova vizija današnjeg Sarajeva i Bosne i Hercegovine, to jest onoga što se pod pritiskom različitih ideoloških, političkih i ličnih sukoba, te teretom bezgranične tranzicije i siromaštva događa u jednom društvu.

Film „Smrt u Sarajevu“ nastao je u produkciji Margo Cinema i SCCA/pro.ba, te u koprodukciji sa France 3 Cinema. Film su podržali Canal+, France Televisions i Fondacija za kinematografiju Sarajevo

Predsjednica ovogodišnjeg žirija u Berlinu je Oscarom nagrađivana Meryl Streep, njemački glumac Lars Eidinger, britanski filmski kritičar Nick James, francuska fotografkinja Brigitte Lacombe, britanski glumac Clive Owen, talijanska glumica Alba Rohrwacher i poljska redateljica Malgorzata Szumowska.

Ba. n1.info.com

 

992 Posjeta 1 Posjeta danas