SRETAN NAM DAN NEZAVISNOSTI BiH, NAŠE JEDINE DOMOVINE!

dan29. februara i 1. marta 1992. održan je referendum o nezavisnosti Bosnei Herecegovine. Na ovom referendumu 99,44% građana je glasalo za suverenu Bosnu i Hercegovinu.

Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine održan je 29. februara i 1. marta 1992. godine. Od ukupnog broja glasača 3.253.847 na republički referendum za utvrđivanje statusa Bosne i Hercegovine izašlo je i glasalo 64,31% građana s pravom glasa, a od toga je 99,44% glasalo “za” suverenu Bosnu i Hercegovinu. Rezultati referenduma omogućili su i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine, kao nezavisne države.

Srpska demokratska stranka bojkotovala je referendum i u mnogim mjestima u kojima je ona kontrolirala, nije bilo dozvoljeno otvaranje glasačkih mjesta.

1. marta 1992. godine, BiH proglašava svoju nezavisnost. Tada srpske paravojne formacije, kao odgovor na referendum, postavljaju barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima u kojima dolazi i do oružanih sukoba.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda. Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravi ratni požar, koji je prouzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja.

3967 Posjeta 3 Posjeta danas