GETO: Mostar na pola?

sda-hdz-covic-izetbegovic-2Dnevni list je još prije tri godine, 28. siječnja 2013. objavio kako je tajni plan SDA i HDZ-a podjela Mostara na dvije općine. Tada, a i  godinama kasnije su to demantirali iz obje stranke, mada su iz SDA uvijek navodili da im je to prihvatljiva opcija. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović preksinoć je potvrdio kako je osmišljen model za Mostar, a koji bi podrazumijevao “jedinstven” grad sa dvije općine.
Dvije općine
“Mi smo osmislili model za Mostar koji bi sačuvao jedinstven grad, imao jednog gradonačelnika, jedan proračun, jedinstvenu administraciju i unutar toga jednu posebnu podjedinicu koja bi pomogla Bošnjacima, odnosno Hrvatima da imaju dio lokalne samouprave za koju su zainteresirani. To je, vjerujem, prihvatljivo i za HDZ BiH i za SDA”, pojasnio je Izetbegović u razgovoru za TV1.
Komentirajući najavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera HDZ BiH Dragana Čovića da će u narednih 15 do 20 dana biti usvojene izmjene Izbornog zakona BiH koje se tiču grada Mostara i presude “Sejdić – Finci”, Izetbegović je kazao kako je moguće postići dogovor ukoliko Čović i HDZ BiH to budu htjeli.
“S druge strane, mi smo na tzv. Fileovom modelu rješavanje presude Sejdić – Finci, iznašli model koji nema dvije izborne jedinice, već jednu izbornu jedinicu u FBiH, ali definitivno povećava, skoro garantira, šanse Hrvatima da mogu da izaberu svog člana Predsjedništva BiH. Dakle, rješava ono što je bila frustracija hrvatskih birača i političar. Ako se dalje bude nešto preko toga tražilo i očekivalo, može doći do toga da sve to, nažalost, ne uspije. Nadam se da ćemo ovaj put biti dovoljno mudri da ne idemo na sve ili ništa, pa sve ili ništa da ne bude po treći ili četvrti put ništa”, zaključio je Izetbegović.
Jesu li SDA i HDZ već dogovorili ovaj model ili Izetbegović iznosi samo listu želja svoje stranke, zasad je još uvijek nepoznato. Budući da je očigledno da bi se u paketu moglo rješavati pitanje ”Sejdić – Finci”, odnosno pitanje hrvatske izborne jedinice i pitanje Mostara, sve opcije su otvorene.
HDZ napravio iskorak
Za sada, službeni stav HDZ-a je da ne pristaju na podjelu Mostara na općine. Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto izjavila je jučer da se HDZ BiH zalaže za jedinstven Mostar, dok prijedlog koji nudi SDA nosi podjelu Mostara.
Krišto je još kazala da se o ponuđenom rješenju presude “Sejdić – Finci” može razgovarati, te dodala da će se stranka iz koje dolazi pridržavati presude Ustavnog Suda BiH za Grad Mostar.
Dnevni list jučer je objavio službenu prepisku HDZ-a i SDA oko pregovora o implementaciji presude Ustavnog suda BiH i uređenja Mostara kako bi se otklonile prepreke za održavanje izbora u ovom gradu nakon osam godina.
Da bi se izbori u Mostaru održali potrebno je donijeti izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na Grad Mostar, a koje podrazumijevaju da broj vijećnika u Gradskom vijeću bude proporcionalan broju birača na području cijelog grada, što do sada nije bio slučaj.
Iz prepiske je sasvim jasno da stavovi HDZ-a i SDA, bar za sada nisu ni približni. U prijedlogu koji je SDA poslao HDZ-u izneseni su otprilike poznati stavovi  formiranju općina koje bi bile izborne jedinice. Općinama bi, po prijedlogu SDA, pripale gotovo sve važne nadležnosti, dok bi Gradu Mostaru ostale protokolarne stvari.
HDZ je u svom iscrpnom odgovoru ponudio viđenje koje se kreće u okvirima dosadašnjih stavova da Mostar ostane jedinstven grad, bez općina, s tim da HDZ nudi iskorak – tri izborne jedinice, ali i formiranje Povjerenstava za gradska područja kojima bi se dale određene ovlasti.
Istočni i Zapadni Berlin 21. vijeka
Oštre reakcije  na pregovore SDA i HDZ-a i izjave Bakira Izetbegovića stigle su iz SDP-a. U ovoj stranci misle da je podjela Mostara već dogovorena.
”Grad Mostar nalazi se pred definitivnom podjelom na bošnjački i hrvatski geto koji će dijeliti Neretva. O tome jasno svjedoči istup predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je poručio kako će se grad Mostar podijeliti na hrvatsku i bošnjačku općinu, a da će te općine onda činiti “jedinstven” grad. Takav Mostar postao bi Istočni i Zapadni Berlin 21.vijeka i bio bi to jedini grad u Europi koji je formalno podijeljen po etničkom principu. Predsjednik SDA poslao je još jednu opasnu i retrogradnu poruku tvrdnjom kako je ovaj plan za Mostar “bošnjačka ponuda”!? Nije nam jasno iz čega on misli da crpi legitimitet davanja ponuda u ime cijelog naroda, ali nam je sasvim jasno da se na taj način Bošnjaci od strane lidera SDA svode na plemensku zajednicu”, poručili su iz SDP-a.
Iz ove stranke dodaju da SDA želi zajedno sa HDZ-om dovršiti komadanje BiH podjelom Mostara po etničkoj, ratnoj granici, što je uvod u definitivnu podjelu BiH na tri dijela.
”Izetbegović je i ovo najavio i to pod plaštom provedbe presude ‘Sejdić – Finci’ koja po njemu treba poslužiti kako bi se riješilo “hrvatsko pitanje”. Presuda ‘Sejdić Finci’, ako to čelniku SDA do sada nije jasno, odnosi se isključivo na izjednačavanje prava ostalih sa pravima koji imaju Srbi, Hrvati i Bošnjaci.  To je pitanje hoće li BiH konačno krenuti ka reintegraciji društva ili će se nastaviti i završiti podjela države”, navode iz SDP-a.
OHR jasan
Međunarodna zajednica do sada je u više navrata poručila kako ne može biti podjele Mostara. Iz OHR-a su jučer još jednom ponovili kako pozdravljaju razgovore između SDA i HDZ BiH. ”U ovom trenutku nije nam poznato da postoje bilo kakvi zvanični dogovori koje su stranke postigle. Mi ih pozivamo da pregovaraju sa iskrenim namjerama u cilju provedbe presude Ustavnog suda BiH, tako da birači u Mostaru mogu konačno izabrati svoje lokalne predstavnike. Ono što međunarodna zajednica ne može podržati jeste podjela Mostara. U posljednjem Komunikeu od 2. prosinca 2015. godine, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) ‘podsjetio je organe u BiH na njihovu obvezu da uspostave izborni sistem za Mostar, u skladu s odlukom Ustavnog suda, što još nije provedeno. On je podvukao i ključni princip, koji su potvrdile i političke stranke, da Mostar mora ostati jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave, s određenom razinom lokalne nadležnosti/uprave ispod razine grada.’”, kazali su za Dnevni list iz OHR-a.
Da bi se Izbori u Mostaru održali ove godine potrebno je u roku manjem od dva mjeseca uraditi izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu za Grad Mostar.
Pravila i problemi
Mostar je do sada imao specifična izborna pravila koja je 2004., donio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown kako bi ujedinio Mostar. U Gradsko vijeće Mostara biralo se maksimalno po 15 Hrvata i Bošnjaka, četvero Srba i jedan iz reda ostalih. Hrvati su bili nezadovoljni takvim rješenjima, jer glasovi Bošnjaka vrijede više od glasova Hrvata u Mostaru pa su hrvatski izaslanici u Domu naroda Parlamenta BiH prije pet godina pokrenuli apelaciju na Ustavnom sudu BiH koji je naložio Parlamentu BiH da promijeni dio Izbornog zakona BiH, o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara. Zbog nemogućnosti dogovora oko tih izmjena lokalni izbori 2012., u Mostaru nisu održani.

Dnevni List

869 Posjeta 1 Posjeta danas