Sadik Sadiković, Kamilica za dobro zdravlje

kamilica
Hercegovački travar i isjelitelj i danas je uzor mnogim fitoterapeutima u istraživanju i osmišljavanju prirodnih biljnih lijekova.
 Od prvog objavljivanja 1928. godine do danas, knjiga “Narodno zdravlje” čuvenog hercegovačkog travara Sadika Sadikovića bestseler je o iscjeljujućoj moći ljekovitog bilja. Osobito u današnje vrijeme, kada se zdravlje – samo naizgled! – može kupiti, snažno odjekuje poznata Sadikovićeva rečenica: “Zdravlje je najveće blago na svijetu i teško onome tko ga ne zna čuvati jer bolest dolazi na kilograme, a odlazi na grame.”

Legendarni travar rođen je 1867. godine u Ljubuškom u Hercegovini, u imućnoj zemljoposjedničkoj obitelji Sadiković koja je bila poznata po učenosti i dugoj tradiciji liječenja travama. Usporedno sa školovanjem, Sadik je  proučavao stare knjige o liječenju biljem u drevnim civilizacijama te istraživao bogatu floru hercegovačkog krša skupljajući recepte seoskih vidara. Već je u svojoj dvadesetoj godini bio na glasu kao vrstan poznavatelj “čudesnih” trava. Početkom Prvoga svjetskog rata završio je u austrougarskoj vojsci kao bolničar naučivši puno o medicini i anatomiji. Nakon rata nekoliko godina putovao je po Dalekom istoku stigavši do Kine i Tibeta. Povratkom u Ljubuški, u razdoblju između dva svjetska rata, Sadiković je bio  na vrhuncu slave.

Svakodnevno mu je stizalo stotinjak pacijenata iz cijele Europe te čak iz Azije i Amerike.

Liječenje nije naplaćivao, nego su pacijenti po želji mogli dati priloge dobrotvornim i kulturnim društvima koja je potpomagao.

Godine 1928. izdao je knjigu “Narodno zdravlje” koja je i danas uzor fitoterapeutima jer na jednostavan način donosi detaljne upute za liječenje biljem više od 300  bolesti. Mnogi se nadaju da će jednog dana biti objavljena i druga Sadikovićeva knjiga koja je trebala biti tiskana uoči Drugog svjetskog rata, no rukopis je nestao i dosad nije pronađen.

U izdanju Večernjeg lista objavljeno je novo izdanje čuvene knjige “Narodno zdravlje”. Ljekoviti čajevi koje možete pripremiti sami među Sadikovićevim su receptima za liječenje…

Kamilica

Kada se 15 grama kamilice prelije šalicom kipuće vode, zatim poklopi i ostavi 10 minuta i taj čaj topao popije, blaži bolove i grčeve od nahlade, otklanja navalu krvi u glavu, otklanja vjetrove, umiruje živce, popravlja stolicu i grije želudac.

A kada se toga čaja popije tri puta dnevno po jedna šalica, tjera na znojenje i lijek je od nervne rastrojenosti, bolesti jetre, bubrega, mokraćnog mjehura i hemoroida, piše Sadiković. Tople obloge od kamilice (pripravljaju se tako da se kamilica u vrećicama od pola kilograma do jednog kilograma prelije kipućim octom) preporučuje za ublažavanje reumatičnih oteklina i čireva te za otečenu jetru i slezenu.

Oblozi se mijenjaju svakih 30 do 45 minuta.

Uz ove obloge treba dnevno popiti po 1–2 šalice pročišćujućeg čaja koji se pripravlja od 4 g gorke troliske, 4 g pelina i 6 g kadulje na 1 šalicu vode.

Recept protiv moždanog udara

Savjetujući “kako da se čovjek očuva od udara kapi” nakon četrdesete godine, Sadiković je napisao da “treba solidno i u svakom pogledu umjereno živjeti” te da treba svakodnevno piti dvije-tri čašice ružmarinova vina. Također je dobro svaki dan pojesti “malu glavicu crvenog luka s uljem”. Od voća treba jesti osobito jabuke, a najpoželjnija je vrsta mlijeka – kozje.
(Vijesti.ba / Večernji)

 

1348 Posjeta 1 Posjeta danas