Čapljina: Balkanski češnjak – saransek, dostigao cijenu od 15 maraka

saransek

Cijena češnjaka je poslije dvogodišnjeg relativnog ‘cjenovnog zatišja’, što znači da je kilogram češnjaka najviše stajao 10 konvertibilnih maraka, ponovno naglo ‘skočila’.
Naime, na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima domaći češnjak posljednjih dana, ako ga uopće i bude na zalihi, brzo se razgrabi i po cijeni od 15 konvertibilnih maraka. Zapravo moglo bi se reći da je to prosječna cijena češnjaka što se tiče cijele regije, jer dok je bilo uvoza iz Srbije, cijene su bile pod kontrolom.

‘Eksplozija’ je uslijedila kad je nestalo češnjaka u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Zanimljivo, to je jedino domaće povrće kojem uvozna konkurencija ne može naškoditi. Primjerice, dok se viđala i glavica domaćeg češnjaka, kineski, lijepo upakirani češnjak cijenio se samo četiri marke po kilogramu. Ovih dana, kako domaćeg češnjaka praktično nema nikako, ‘skočila’ je cijena uvoznog, za sada isključivo kineskog češnjaka. Stalni prodavači na veletržnici ističu da, dok ima balkanskog “saransaka”, ni pripadnici kineske zajednice ne pokazuju zanimanje za onaj kineskog podrijetla.

Trenutačno kupci nemaju izbora, na ponudi je samo kineski pa mu je skočila i cijena. Uglavnom, još jednom se pokazalo da nema biljke koja uživa takav status kao što ga ima češnjak koji se upotrebljava sirov, u hrani, kao začin te preventivno sredstvo kod niza bolesti.

Dušan Musa/Vecernji.ba, Radio Ljubuski

1643 Posjeta 1 Posjeta danas