Šta skrivaju misteriozni tuneli ispod Bašcaršije…

hamambascPrica stara nekoliko godina, tacnije od kraja 2008. godine, kada su tokom rekonstrukcije ulice Prote Bakovica na Bašcaršiji otkriveni misterizoni tuneli, ovih dana je ponovo aktuelna… Ostavština od prije 500 godina mogla bi postati nova turisticka atrakcija u srcu starog jezgra Sarajeva

bascarsija-zimiNaime, rijec je o svojevrsnom sistemu podnog grijanja koji je u tunelima ispog Bašcaršije sproveden još davne 1512. godine, u doba kada je na ovoj lokaciji izgraden Firuz-begov hamam, a koji je kasnije grijao brojne trgovacke radnje i poslovne objekte u krugu od stotinjak metara.

– Hamam je bio turski, ali se arhitektonski oslanja na anticka, odnosno rimska kupatila. Ispod hamama nalazi se hipokaus ili culhan, odnosno ono što ljudi zovu tunelima. To je, ustvari, mjesto na kojem se loži vatra, a strujanjem zraka, putem sistema cijevi, toplota se prenosi duž cijelog poda. Osim što se dobivalo podno grijanje, na ovaj nacin je osiguravana i vruca voda za hamam, pojasnio je za današnji Dnevni avaz bh. arheolog Mirsad Avdic, jedan od clavova tima Društva arheologa 1894, koji su vršili pocetna arheološka istraživanja na ovom lokalitetu.

Firuz-begov hamam postojao je do 1815. godine, kada je zatvoren i od kada se podzemnim tunelima, sve do njihovog otkrivanja, niko nije bavio.

Otkrice podnog sistema grijanja s pocetka 16. vijeka u jezgru današnje Bašcaršije, privuklo je interes brojnih stranih ulagaca, koji u ovom prostoru prepoznaju izvanrednu buducu turisticku atrakciju. S bozirom da je Firuz-begov hamam vec proglašen nacionalnim spomenikom, obnova ovakvog objekta bila bi i veliko nacionalno blago za Bosnu i Hercegovinu.

I dok se tek rijetke evropske prijestolnice mogu pohvaliti da su prije 500 godina imale najobicniju kanalizicaju, dotle se u Sarajevu razvijao napredan sistem podnog grijanja i svijest o energetskoj efikasnosti.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

1398 Posjeta 1 Posjeta danas