NAŠI MERHUMI:HADŽI ASIM(ARIFA) ef.SMAJIC,šejh(1933-2016)

ef.as11Zajednica koja izgubi svoga ucitelja postaje siromašnija i da bi se ponovo obogatila potrebno je vrijeme i dolazak novog(novih) ucitelja.
A ucitelji u islamu su potrebni kao vodilja koja islam približava novim generacijama i sve ono što ide uz islam:ibadeti,odgoj,kulturno nasljede,širenje svijesti o identitetu i borbi za opstanak muslimanske populacije koristeci jedan od osnovnih principa Islama-dogovor o opcim islamskim stvarima(Vešavirhun fil-emri!(Kur*an).
Rahmetli Asim ef.Smajic po dolasku u Ljubuški(1968) „postao je voda kao djelitelj nade“(Napoleon).On je shvatio trenutno stanje i položaj islama medu njegovim vjernicima.Bila su „olovna vremena“ za sve vjerske zajednice,a muslimani su bili u nametnutoj dilemi:kako dalje?Da li se izjašnjavati kao muslimani ili kao Jugoslaveni?(ako vec nisu Srbi ili Hrvati).
Trebalo je „duboko zaorati“ i sacuvati islam i sacuvati nacionalni identitet.
Ovaj zadatak je zahtjevao ogromnu energiju,znanje,sposobnost i upornost u radu sa svojim vjernicima.U tom casnom zadatku su ga podržale mlade generacije,pa se na taj nacin sacuvalo „jezgro islama“ i „supstanca“ koja je nasljedena od predhodnih generacija.
Takvo stanje je potrajalo sve do 1993.godine kada je ef.Smajic morao napustiti Ljubuški sa svojim vjernicima.
Ostala je legendarna njegova recenica koju je izgovorio kada je stigao u Zagreb 1993.godine.Jedan od izbjeglica iz Ljubuškog je upitao efendiju Asima:“Zar si i Ti efendijo izbjegao u Zagreb?Efendija Asim je spremno odgovorio:“I ovdje je Allahova zemlja!“Kako starimo i doživljavamo medunarodni poredak sadašnjosti uvidamo sve više kako je ef.Asim bio potpuno u pravu,iako to tada nije tako izgledalo za naivne i neupucene.
Iz privatnih razloga,“moja malenkost“(a i drugi vjernici koji su izgubili svoje najdraže u periodu njegovog službovanja u Ljubuškom(1968-1993),trebam da se podsjetim da je ef.Asim ucio talkin „majci moje majke“-1968(Habiba) i „nuru moje svjetlosti“(majka Nura-1978) tj.posljednji se oprostio sa onima koji su formirali moj identitet(nena i majka)!To se ne zaboravlja!
U sjecanjima na lik rahmetli ef.Asima redaju se slike njegovog prisustva u džamiji Gožulj,njegova ahmedija,posjeta cesmama na Gožulju,boravak u Fejzinoj kafani,igranje šaha sa vjernicima i gradanima,putni hod na relaciji Gožulj-Mejtef,gdje je stanovala familija ef.Smajica.
ef.Asima su krasile osobine:analiticnost,dominantnost,samosvjesnost,spremnost za viziju,lidersko ponašanje,takticnost i pronicljivost.Osobine vremena u kojem je djelovao i radio.

asim33
ef.Asim Smajic je izgubio suprugu hadži Mihriju 2010.godine koja mu je podarila troje djece,koja su mogla poslužiti kao primjer odgoja i  „svjetlosti islama“.
Bedrija(1960)-srednja poljoprivredna škola Capljina
Abdulah(1963)-Gimnazija Ljubuški
Belkisa(1965)-Srednja ekonomska škola Ljubuški
Kao profesor historije zakljucio sam u svojim rang listama da je Belkisa jedna od pet najboljih ucenica kojima sam predavao od 1974-2014.godine!
Svaka cast!
Od 1993.godine ef.Asim je živio u Zagrebu uz džamiju i bio na usluzi mnogobrojnim vjernicima koji su tražili potporu u toku rata(1993-1995) i nakon rata.
Može se reci da je djelovanje ef.Asima Smajica u Ljubuškom ostavilo tragove uprkos raznih režima i sistema vlasti.
Fluctuat nec mergitur—„Ne tone,uprkos talasima.“
Islam u Ljubuškom nije potonuo,uprkos „neverama“ i „bocnim vjetrovima“.
To je ono što ga cini izuzetnim!
RAHMETULAHI ALEJHI RAHMETEN VASIAH
KEMAL MAHIC

2626 Posjeta 1 Posjeta danas