Mladi Mostarac Mirza Redžović oživljava skoro izumrli zanat kujundžije

Kujundzija

Mirza Redžović (31) iz Mostara jedan je od najmlađih kujundžija hercegovačkog kraja koji čuva i njeguje stari zanat izrade bakroreza. U srcu stare jezgre grada na Neretvi svojim bakrorezima sa motivima Starog mosta i plodovima Hercegovine Redžović plijeni pažnju domaćih i stranih turista.

Kujundžiju u sebi kako je ispričao ekipi Anadolu Agency (AA), Redžović je otkrio sasvim slučajno, još dok je bio školarac, gledajući Azera Badžaka iz stare mostarske obitelji poznatih zanatlija, dok stvara umjetnost kujući bakar.

„Za vrijeme školskog raspusta još 2000 godine sam počeo u starom gradu kao trgovac raditi sezonski posao za džeparca“, priča sada već poznati kujundžija koji ni sanjati tada nije mogao da će mu zanat kojem se potajno divio, gledajući kako kaže „vrsnog majstora dok stvara umjetnost od bakra“, promijeniti život i donijeti poslovni uspjeh.

Sve je ističe Redžović počelo sa otvaranjem obnovljenog Starog mosta 2004 godine, kada su počeli dolaziti turisti u stari grad i kada je počeo cvjetati posao ugostiteljima i trgovcima, ali i već skoro zaboravljenim zanatlijama.

1003 Posjeta 1 Posjeta danas