“Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma”

Vec duže vremena se u izjavama politicara iz Srbije i Hrvatske provlaci neistina kako su te zemlje garanti Dejtonskog sporazuma.Nažalost niko od naših politicara ne reguje na takve tvrdnje.Istina je da Srbija i Hrvatska nisu “garanti” Dejtonskoga sporazuma.

dejtonBivsi Clan Predsjedništva BiH Haris Silajdžic osudio je jucerašnju izjavu potpredsjednika Vlade Srbije Ivice Dacica da je Srbija „garant Daytonskog sporazuma”, ukazujuci još jednom da sporazum ne predvida bilo kakve garante.
“Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma”
“Srbija je bila samo potpisnik tog sporazuma, i to zbog svoje uloge u agresiji na našu zemlju. Srbija se tim potpisom obavezala na prekid aktivnosti uperenih protiv Bosne i Hercegovine, ali nije dobila pravo mješanja u unutrašnje stvari naše zemlje, kakvo pravo sebi želi priskrbiti insistiranjem na nepostojecoj ulozi „garanta“ tog sporazuma”, navodi se u današnjem saopcenju.

Podsjeca da je 3. novembra ove godine savjetnik za ustavno pravna pitanja Damir Arnaut iznio ove cinjenice na sastanku sa Borislavom Stefanovicem, šefom kabineta ministra vanjskih poslova Srbije.

“Arnaut je zatražio od Stefanovica da mu, kao pravnik, obrazloži upotrebu nepostojeceg termina od strane Srbije. Stefanovic je tada priznao da Daytonski sporazum ne poznaje bilo kakve „garante,“ te da Srbija koristi taj termin iz „politickih“ razloga.

Na konstataciju Arnauta da se Bosna i Hercegovina oštro protivi takvim formulacijama, te da ih Srbija mora prestati koristiti ukoliko želi dobre odnose, Stefanovic je obecao da ‘ova Vlada više nece tvrditi da je Srbija garant Daytona’.

S obzirom na jucerašnju izjavu ministra Dacica, znaci da je i to obecanje samo još jedno koje pokazuje da rijeci nekih srbijanskih zvanicnika ne prate konkretna djela.

Bosna i Hercegovina ostaje opredjeljena za dobre odnose sa Srbijom, ali takvi odnosi mogu doci samo ukoliko Srbija prema našoj zemlji pocne djelovati na nacin na koji je to uradila Hrvatska još prije deset godina i Crna Gora od prvog dana svoje nezavisnosti.

Ti odnosi nisu moguci ukoliko Srbija nastavi pokušavati u našoj zemlij igrati ulogu velike sile ili vanjskog arbitra. Bosna i Hercegovina ce svoja unutrašnja pitanja rješavati kroz svoje institucije i uz pomoc zemalja NATO-a i Evropske unije cijem clanstvu strijemi i ciji su napori doveli do obustave rata u našoj zemlji, a ne do njegovog pokretanja”, saopceno je iz Kabineta Harisa Silajdžica.

2324 Posjeta 1 Posjeta danas