Danas obilježavanje 23. godišnjice zločina u Ahmićima

ahmici3U selu Ahmići kod Viteza danas će biti obilježena 23. godišnjica od stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti koje su ubili pripadnici HVO-a u napadu 16. aprila 1993. godine.

U Udruzi građana žrtava rata “16. april” ističu kako se još traga za tijelima 30 žrtava, a kako bi se rasvijetlila njihova sudbina pored magistralne ceste M-5 prije nekoliko dana je postavljen i plakat sa imenima i fotografijama ubijenih.

“Pozivamo sve one koji bilo šta znaju da nam jave, te pomognu preživjelima da pronađu svoje najmilije i dostojanstveno ih ukopaju. Nadamo se da će bar kod nekih proraditi savjest, jer postoje osobe koje znaju gdje se nalaze tijela žrtava”,  kazao je predsjednik Udruge Elvedin Kermo.

Kermo je istaknuo kako su stanovnici Ahmića nezadovoljni dosadašnjim procesuiranjem odgovornih za ovaj zločin jer su, kako kaže, pred sudovima odgovarali uglavnom naredbodavci.

“Znamo da su naredbodavci odgovarali, ali samo su dvojica direktnih izvršitelja odgovarala. Ne podižu se nove optužnice, a nisu mogla samo dva čovjeka opkoliti Ahmiće i pobiti 116 ljudi”, kazao je Kermo.

Program obilježavanja 23. godišnjice stradanja u Ahmićima počet će u 11:30 sati u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u Vitezu, a bit će nastavljen vjerskim obredima na mezarju u Starom Vitezu, te u Ahmićima.
TV1

1054 Posjeta 1 Posjeta danas