U invaziji na Gazu učestvuju i jevrejski dobrovoljci iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske…

zidovU izraelskoj invaziji na Gazu ginu i jevrejski dobrovoljci iz drugih zemalja. Jučer su sahranjena dva američko – jevrejska dobrovoljca, koji su poginuli u Gazi. Saff saznaje da među jevrejskim dobrovoljcima u izraelskoj vojci ima i jevreja iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja u regiji.
U invaziji na Gazu učestvuju i jevrejski dobrovoljci iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske… SVIJET

Jevreji koji ne žive u Izraelu na razne načine pomažu ideju stvaranja i jačanja Izraela.Rijetki su jevreji koji žive izvan Izraela, a koji nisu uključeni u neki program izraelske vlade. Služenje vojnog roka u Izraelu je obaveza koju moraju ispuniti svi građani ove zemlje. Obzirom da je vojska najvažniji segment izraelskog društva, izraelska vlada je razvila program regrutacije u vojsku jevreja koji ne žive u Izraelu. Ta regrutacija se vrši na dva načina: Jevreji koji su državljani Izraela, a žive u inostranstvu, naprimjer u Bosni i Hercegovini, oni su obavezni da služe vojni rok i na kućne adrese dobiju poziv za vojsku od Ministarstva odbrane Izraela. Drugi vid regrutacije jevreja, kako to kažu u Izraelu, iz dijaspore u izraelsku vojsku sprovodi se na dobrovoljačkoj osnovi.Ti jevrejski dobrovoljci u izraelskoj vojsci se zovu “chayal boded”, ili usamljeni vojnik. ” Chayal boded je vojnik koji je napustio svoje prijatelje i rodbinu i pridružio se Izraelskim odbranbenim snagama da bi se borio za pravo Izraela da postoji! Ovaj naziv se odnosi samo za one koji nisu porijeklom iz Izraela ali su prošli sve kontrole i obuke. Mi smo vojnici u armiji koja se bori za Svemogućega Tvorca i Njegov narod u Obećanoj zemlji! Mi se ne borimo iz mržnje nego iz ljubavi i ne samo protiv ideje koja je neprijatelj cijeloga svijeta nego i protiv onih medija koji plaćeni novcem od nafte šire laži i dezinformacije a sve u svrhu promocije ove zločinačke ideje. Am Yisrael chai”, ovo je citat sa Facebook profila Dinka Šimunjka, bosanskog jevreja i vojnika izraelske vojske.

boded dobrovoljci imaju isti tretman kao i reguralni izraelski vojnici. Prema zvaničnim podacima, koji se nalaze na web stranici Ministarstva odbrane Izraela, jevreji iz 40 zemalja širom svijeta redovno se odazivaju na služenje vojnog roka u Izrael. Među tim zemljama je i Bosna i Hercegovina i zemlje u našem okruženju. Godinama jevrejski mladići i djevojke iz Bosne i Hercegovine odlaze na služenje vojnog roka u Irael. Nakon završene obuke i svih testiranja chayal bodedi iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja raspoređuju se u jedinice izraelske vojske i uključuju se u sve operacije koje se u tom momentu izvode. To znači da su pojedini jevreji iz Bosne i Hercegovine učestvovali i još uvijek učestvuju u svim onim represivnim, odnosno nasilnim akcijama nad palestinskim narodom: Ubijanje, hapšenje, otimanje zemlje, ponižavanje i druge vrste nasilja nad Palestincima. I sada dok traje invazija na Gazu u tom ratu učestvuju i pojedini jevreji iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i drugih zemalja.
Jedan od bosanskih jevreja koji je trenutno aktivan u Izraelu je i Dino Šimunjak iz Brčkog. On na svom Facebook profilu često šalje poruke prijateljima u Bosni i Hercegovini.Jedna od Šimunjkovih poruka prijateljici u Brčkom ovako glasi: ” Kad budemo zauzimali Gazu imat ćeš počasno mjesto u tenku”.
Mnogi ” usamljeni vojnici” nakon završene vojne misije u Izraelu vraćaju se kući sa novim obavezama. Neke od njih angažira Mosad ili neka druga agencija koja radi po programu i pod kontrolom izraelske vlade.
U Americi je ova stvar javna, dok se u Bosni i Hercegovini i zemljama u okruženju skoro ništa ne zna o ” usamljenim vojnicima” i njihovim misijama.

1048 Posjeta 1 Posjeta danas