Hercegovačko smilje napala gusjenica

smilje_plantaza_001

Hercegovačko žuto zlato od kojega se ovoga ljeta očekuju prvi značajniji prinosi u obiteljske proračune ovih dana napada zeleno-crna pošast. Radi se o gusjenici što ‘brsti’ smilje po cijeloj Hercegovini.

Oni s manjim nasadima smilja uklanjanju je mehanički, odnosno prikupljaju i uništavaju ručno, dok drugi već posežu za insekticidom – najviše onim zvanim Kraken. Ima i onih koji vrše polijevanje pripravkom od koprive, što je manje djelotvorno. Za smiljare je ovo prava nevolja.

Stipe Jukić, suvlasnik u ljubuškom poduzeću Roing kaže da ima brojne pozive vezano upravo za gusjenicu, no on ne preporuča nikakve kemijske preparate. Prema njegovim riječima gusjenica neće uništiti biljku, već ju samo usporiti, a u konačnici se pretvoriti u leptira i otići, a smilje će se oporaviti. Ističe da su isti problem imali i na vlastitim nasadima smilja, no ništa nisu koristili.

Međutim, sjediti mirno i čekati da gusjenica sama odleti, a u međuvremenu gledati kako se hrani skupim sadnicama smilja, opcija je koju će Hercegovci teško odabrati, pa ovih dana prodaja Krakena ide “ko luda”.

Hercegovačkim smiljarima ovo je možda prva, ali sigurno ne i zadnja prepreka do primopredaje iz vlastitog uzgoja, a kojoj se nisu nadali. U narodu je uvriježeno bilo mišljenje da smilje odbija mirisom, te ga neće ni koza, ni ovca, ni insekti. U ovom posljednjem su se očito prevarili. U čemu su još, pokazati će vrijeme.

Gotovo da nema mjesta u Hercegovini gdje nije zasađeno smilje. Čak i oko obiteljskih kuća, gdje se uvijek uzgajalo povrće za potrebe obitelji. U nadi da bi žuto smilje moglo donijeti nešto novca, mnogi su se odlučili upravo za njega. Koliko će se to isplatiti, znati će se kroz par mjeseci.

Ljubuski.net, republikainfo.com

1276 Posjeta 1 Posjeta danas