Danas sjećanje na ubijenu tuzlansku mladost

kapU Tuzli će danas biti održano komemorativno obilježavanje posvećeno sjećanju na žrtve tragedije na Kapiji i na sve civilne žrtve rata.

Previđeno je najprije polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama na Slanoj Banji, a u 12.00 sati komemoracija i polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama na Kapiji, najavljeno je iz Gradske uprave Tuzla.

Planirano je oglašavanjem sirena tačno u 20.55 sati u znak sjećanja na vrijeme pada granate koja je ubila sedamdeset i jednu građanku i građanina Tuzle, čija je prosječna životna dob bila dvadeset i tri godine.

Masakr na Kapiji poznat i kao Zločin nad tuzlanskom mladošću je jedan od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle koji se dogodio 25. maja 1995. godine. Srpske snage su toga dana u 20.55 sati s Ozrena ispalile granatu na sastajalište mladih poznato kao Kapija.

Granata je ubila 71 građanina Tuzle, a ranila ih 150. Prosjek starosti poginulih bio je 24 godine.

Za masakr na Tuzlanskoj kapiji pravosnažno je na 20 godina osuđen general bivše Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić, koji je u vrijeme masakra bio zapovjednik Taktičke grupe Ozren.

(FENA)

938 Posjeta 1 Posjeta danas