Ramazan pocinje 6. juna: Muslimane u nekim dijelovima svijeta ceka 22 sata posta

ramazanMuslimani u pojedinim gradovima Islanda, Švedske i Norveške ovog ramazana, mjeseca posta muslimana, postit ce oko 22 sata.

Muslimani u švedskom gradu Kiruna, u norveškom gradu Tromso te u Reykjaviku, glavnom gradu Islanda, postit ce 22 sata, dok ce oni u Stockholmu, Oslu, Kopenhagenu i Helsinkiju postiti oko 20 sati, prenosi Anadolu Agency (AA).

Postaci u Reykjaviku ce prvog dana ramazana postiti 21 sat i 38 minuta, što je najduže na svijetu, dok ce najkrace postiti muslimani iz grada Ushuaia u Argentini, ciji ce post trajati devet sati i sedam minuta.

Muslimani koji žive u zemljama Skandinavije suocavaju se s drugim problemom, a to je da Sunce ne zalazi uopšte, pa zbog toga moraju praviti vještacke proracune o dužini posta.

Prvi dan ramazana-pocetak posta ove godine je – ponedjeljak, 06. juni 2016.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je nareden 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti citavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treci temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraca za deset dana od sunceve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

1566 Posjeta 2 Posjeta danas