BRANISLAV NUŠIĆ:RAMAZANSKE VEČERI

Istanbul

## NAPOMENA:Druga zbirka pripovjedaka Branislava Nušića-„Ramazanske večeri“

– je napisana 1898.godine,a objavljena 1922.godine u Beogradu.Pripovjetke je napisao za vrijeme diplomatskog služenja u Bitolju,Serezu,Solunu,Skoplju i Prištini.Objavljujemo pismo Branislava Nušića upućenom Jovu Ilijću,ocu poznatog srpskog pisca Vojislava Ilića.

JOVU ILIJĆU

Babo!

Prostrano je nebo,pod kojim pravedni Allahu klanjaju;golemo je carstvo,što ga je Allah Padišahu podijelio.

Sedam mora dršću pod njegovim nogama;sedamdeset i sedam milneta robuju mu a sedam stotina sedamdeset i sedam gradova okitili su mu carstvo i,preko toga još,Stambol legao na dva mora i na dva svijeta.

Pa u tako prostranome carstvu,imati i gorostasnijeh planina i čarobnijeh jezera;mudrijeh derviša i lijepih žena;blistavijeh šedrvana i hladovitijeh teferiča;mirisnijeh bahča i tijesnih sokaka;visokijeh minareta i niskijeh toronja;tajanstvenih harema i toplijeh hamama;šarenijeh nargila i srmali altipatlaka;ćetene halve i rumenijeh portokala;masnijeh pilava i modrijeh maslina.

I već što ti nema,i zenđina i fukare i bijesna i pokorna i rzlija i r*suza i insana od svake ruke i od svakojaka adeta i dina.

E,na pod tako širokijem krovom,kao što je Padišin,gdje se sav taj insan komeša;gdje se sve te slike viđaju i priviđaju,što ti se nije desilo i što ti se neće desiti,i ono što je pisano i ono,Allaha mi,što nigdje pisano nije bilo.

Ako sam što i zabilježio,nijesam sve još,a i ovoliko što sam mogao i umio,u tebe sam,babo,knjigu izučio,no za to tebi neka je ova knjiga i namijenjena.

Halali,babo!

U Seru,1898.godine

Nušić

Izvor:STAV

 

1518 Posjeta 1 Posjeta danas