BOG NIKADA NIJE U KRIVU

prasuma

Kralj koji nije vjerovao u Božju dobrotu,imao je roba koji bi u svim okolnostima uvijek kazivao isto:Moj kralju,nemojte biti obeshrabreni,jer sve što Bog čini je savršeno.On ne čini pogreške!

Jednog dana,dok su bili u lovu,nekakva ogromna i strašna zvijer naskoči na kralja.Rob je nekako uspjede ubiti,ali nikako ne mogaše spriječiti jednu veliku štetu:kralj,njegov gospodar,osta bez jednog prsta na okrvavljenoj desnoj šaci.

Ljutitom kralju ne bi ni na kraj pameti da svome robu rekne koju riječ zahvalnosti što je ostao živ,nego se na svog spasioca još prodera:Kažeš da je Bog dobar?Ako je dobar,ja ne bih bio napadnut i ne bih izgubio prst.

Rob mu odgovori:Moj kralju,unatoč svemu,ja vam samo mogu reći da je Bog dobar.On zna zašto se to dogodilo.Što Bog čini,to je sve savršeno.On nikada nije u krivu!

Pošto kraljevi moraju nekako iskaliti svoju ljutnju i bijes,i pošto im položaj omogućuje da to učine kad god hoće i nad kim god hoće,pade naredba da roba bace u zindan.

Prošlo neko vrijeme,kralj otišao u lov,ali mu prahnulo da ide sam.Domalo,zaluta nesretnik baš tamo negdje gdje je živjelo pleme što se još držalo žrtvenih običaja,a od žrtvi,najmilije im bilo u vatru metnuti živa čovjeka.Koja radost kad ga se dočepaše!

Na žrtveniku,još dok se razgaralo prvo plamenje,primjetiše da njihova žrtva nema jednog prsta.A u skladu s njihovim običajima bogovima je moglo biti ponuđena samo cijela osoba sa svim svojim dijelovima.Da bogovi jedu sakato—ne dolazi u obzir.

Oslobodiše kralja.Idi tamo otkud si došao.Ti nama ne trebaš!

Nakon povratka u palaču,kralj naredi da roba oslobode i dovedu pred njega:

Bog je uistinu bio dobar prema meni!Oni su me divljaci umalo ubili,ali imadoh sreću da zbog jednog prsta kojeg nemadoh-ostah živ.Pitam sad ja tebe:ako je Bog tako dobar,zašto je dopustio meni da tebe stavim u zatvor?

Rob odgovori:Moj kralju,da sam ja išao s tobom u lov,mene bi žrtvovali jer ja nisam bez jednog prsta.Zapamti da je sve što Bog čini savršeno.On nikada nije u krivu.On je tebi dao da me staviš u zatvor kako ja ne bih išao s tobom u lov.

Bog nikada nije u krivu!

Izvor:Avaz(priredio A.Sidran)

781 Posjeta 1 Posjeta danas