Hadžije iz BiH jutros iz Medine krenule ka Mekki

hadzi

Prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine iz Medine krenula ka Mekki. U ovoj grupi se nalaze hadžije iz prva četiri aviona, a njihov dolazak u Mekku očekuje se večeras, objavila je Islamska zajednica u BiH.
Hadžije iz BiH jutros iz Medine krenule ka Mekki
Po dolasku u Mekku hadžije će se smjestiti u hotele, a oko ponoći će zajedno sa vodičima obaviti tavaf i sa`j i osloboditi se ihrama.

“Hadžije prva četiri aviona trenutno se ukrcavaju u autobuse. Nakon što se upotpune grupe u svakom od autobusa oni će krenuti u pravcu Mekke. Hadžije petog, šestog, sedmog i osmog aviona će krenuti sutra, sa početkom u 10 sati će početi sa ukrcavanjem u autobuse i oni će požuriti da budu što prije u Mekki da mogu na vrijeme da dođu da se odmore i da obave umru. To se naravno odnosi na zdrave hadžije, a što se tiče bolesnih hadžija, za njih ćemo praviti, inšallah, posebnu umru”, kazao je Nezim Halilović, rukovodilac Ureda za hadž prilikom polaska naših hadžija iz Medine.

On je dodao da se hadžije osjećaju posebno, ali i da su emocije podijeljene.

“Vidim da su hadžije tužne što idu iz Medine, jer ovdje u Medini, u gradu Poslanika s.a.v.s nije bilo hadžskih obreda i nije bilo nekih poteškoća. Sve je to na neki način bilo relaksirajuće i uživali su u ibadetu. Naravno, bilo im je drago da sve namaze klanjaju u Poslanikovoj s.a.v.s. džamiji, ali sada dolazi ono što je najvažnije, a to je obavljanje umre i hadža, i naravno da je svim hadžijama da se susretnu sa Kabom, odnosno da se susretnu sa Mekkom, pogotovo oni koji to čine prvi put”, kazao je Halilović.

On je zamolio uzvišenog Allaha dž.š. da svim hadžijama i svima koji su zaduženi za organizaciju olakša put.

“Mi ipak idemo, hvala Allahu dž.š., komfornim autobusima koje smo ove godine obezbijedili za naše hadžije i nadam se da će taj put biti, inšallah, lahak i lagodan, i da ćemo već sutra imati kompletnu našu grupu naših hadžija smještene u hotelu”, istakao je rukovodilac Ureda za hadž.

Polazak ostalih hadžija iz Medine prema Mekki je planiran za sutra u identičnim vremenskim terminima kao danas.

1979 Posjeta 2 Posjeta danas