Zašto HDZ i Dragan Covic nikada ne obilježavaju masakr koji su pocinili Srbi nad Hrvatima u Briševu kod Prijedora?

prijedorDanas se obilježava 23.godišnjica od stradanja Hrvata u selu Grabovica kod Jablanice. HDZ i Katolicka crkva BiH pridaju veliku pažnju obilježavanju stradanja Hrvata u Grabovici, Uzdolu, Trusini i drugim mjestima u Federaciji BiH. Zanimljivo je ponašanje hrvatskih politickih i vjerskih predstavnika u BiH, pa i u Hrvatskoj, kada je u pitanju obilježavanje stradanja Hrvata u proteklom ratu. HDZ BiH obilježava samo one zlocine nad Hrvatima za koje se optužuje Armija R BiH. Nikada HDZ BiH i Dragan Covic nisu prisustvovali obilježavanju najveceg masakra nad Hrvatima koji se dogodio tokom proteklog rata u prijedorskoj opštini, tacnije u selu Briševo.

U ljeto 1992.godine srpska vojska je pocinila veliki zlocin nad Hrvatima u selu Briševo u ljubijskom kraju. Ubijeno je preko 70 hrvatskih civila, a ostali mještani ovog kraja su odvedeni u logore. U Prijedoru je tokom 1992.godine ubijeno preko 140 Hrvata. Dakle, samo u Prijedoru je ubijeno daleko više Hrvata nego u Grabovici, Trusini, Uzdolu, Uborku i Sutini. Osim toga što nikada nisu posjetili selo Briševo, Dragan Covic i HDZ nikada ne spominje ove zlocine niti cini bilo šta da se procesuiraju srpski zlocinci. Da nije biskupa Franje Komarice mogli bi komotno reci da i Katolicka crkva BiH ne mari za zlocine nad Hrvatima u Briševu.

Ovakvo ponašanje hrvatske politike iz BiH i Hrvatske prema zlocinima koji su pocinjeni nad Hrvatima na prostoru Republike Srpske ima jasnu politicku poruku. Njima nije stalo do hrvatske žrtve i hrvatskog naroda, Draganu Covicu je draže partnerstvo sa Miloradom Dodikom od svih hrvatskih žrtava u Briševu i drugim krajevima RS-a. HDZ koristi stradanje Hrvata u Grabovici, Uzdolu, Trusini i drugim mjestima u FBiH kako bi mogao vršiti pritisak na bošnjacku politiku i ostvarivati željenu dobit. Gdje nema tog interesa nema ni HDZ-a i Dragana Covica na obilježavanju stradanja Hrvata.
Reakcija hrvatskih mještana sela Briševo kod Prijedora na ponašanje Dragana Covica

“Dragan Covic je svojim postupcima posljednjih dana pljunuo u lice svim bosanskim Hrvatima zaboravljajujuci sve žrtve velikosrpske politike 90-tih godina. On zaboravlja da nisu Hrvati samo oni u Hercegovini, u cije ime on govori, a pitanje je da li i oni podržavaju njegovu posjetu Banja Luci gdje je otišao na noge Miloradu Dodiku”, kaže se u saopštenju hrvatskih mještana sela Briševo kod Prijedora.

Oni navode kako žele podsjetiti Covica na zlocin VRS u Briševu za koji niko nije odgovarao, iako se znaju pocinioci, te ga zamoliti da posjeti i Prijedor, odnosno Briševo, “kad je vec tako cesto u Banja Luci zadnjih dana”.

Hrvati sela Briševa u ljubijskom kraju, smještenom jugozapadno od Prijedora prema Sanskom Mostu, doživjeli su koncem srpnja/jula 1992. jezovite dane. Ono što se u tom selu dogodilo, spada u najmonstruoznije pokolje hrvatskog pucanstva i najgore primjere srpskog divljaštva.

Dana 24. srpnja 1992. oko 9 sati, pripadnici 5. kozaracke brigade iz Prijedora i 6. krajiške brigade iz Sanskog Mosta, potpomognuti lokalnim srpskim snagama iz obližnjih sela, izveli su topnicki udar nakon cega su otpoceli i pješacki napad na selo. Briševo je postalo mucilište i pakao za hrvatski puk.

Dvodnevna srpska brutalnost rezultirala je do tada nevidenim strahotama: brutalno je ubijeno preko 70 Hrvata, mještana sela, razne dobi i spola – od djece do staraca. Zapaljeno je i teže ošteceno oko 65 obiteljskih kuca i mjesna rimokatolicka crkva. Ubijanja su se dogadala iskljucivo danju, gdje su na koga naišli, pa je razmjerno velik broj masovnih grobnica koje su žrtve cak same kopale. Nerijetko su zajedno zakapani i životinje i ljudi.

Preživjeli svjedoci tvrde da su poubijane Hrvate Srbi tukli do iznemoglosti, da su im noževima presijecali tetive na rukama i nogama, da su im odsijecali meso s tijela, klali ih, ubadali noževima po tijelu, odsijecali noseve, uši, spolne organe, parali trbuhe, lomili rebra, ubijali ih drvenim toljagama i krampovima.

U velikom broju slucajeva Srbi su primoravali majke, supruge i djecu da promatraju brutalnosti nad muškarcima. Gotovo sve mlade žene i djevojke silovane su. Stjece se dojam da su se zlocinci naprosto takmicili tko ce izvršiti najmonstruoznije zlodjelo. U slucaju stradavanja Hrvata Briševa najbolje se vidi do kakve je izopacenosti dovela velikosrpska ideologija. Vecina mucenih i poubijanih Hrvata Briševa bili su poljodjelci, rudari i radnici; zatvarani su, muceni i ubijani bez ikakvog razloga.

“Gospodine Covicu, umjesto da idete kod onih što su odgovorni za ovaj zlocin, molimo vas da sljedeci put posjetite hrvatska sela u Prijedoru”, kazali su ogorceni mještani Briševa. ( kozarac.ba)

1452 Posjeta 1 Posjeta danas