Bajramska poruka reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića: Smisao kurbana je da se približimo jedni drugima

reiskavazovicDanas je dan Arefata i u njemu hadžije iz svih dijelova svijeta privode kraju obrede hadža. Danas je veliki dan, dan oprosta kojeg Uzvišeni dariva sinovima i kćerima Ademovim. To je prilika za sve nas da se susretnemo sa sobom i da taj dar otvorena srca primimo i uputimo iskrenu tevbu Stvoritelju svjetova, kazao je danas u tradicionalnoj čestitki povodom Kurban-bajrama reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.
Bajramska poruka reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića: Smisao kurbana je da se približimo jedni drugima

“Sutrašnji Kurban-bajram obilježit ćemo u našim dažmijama, a srca naša će biti u iskrenoj radosti. Kurban je prilika da sebi posvijestimo da i naš životni put zahtijeva odricanje i žrtvu”, kazao je reis Kavazović.

Istaknuo je da je to, istovremeno, i prilika da se prisjetimo Ibrahima a.s. i njegovih sinova i njihove spremnosti na pokornost Gospodaru svjetova…

“Neka to sjećanje bude poziv na ispunjenje obaveza koje imamo i na solidarnost među nama. Kao i dobri naši prethodnici, mi smo isključivo odgovorni za svoje postupke i za vlastitu sudbinu. Od naše svijesti o toj odgovornosti ovisi kako ćemo je nositi i koliko ćemo biti jaki da upravljamo sobom i svojom sudbinom. Neka nas Kurban-bajram, baš kako mu i ime govori, podsjeti na iskonsko nastojanje da se približimo Allahovoj milosti, ali i bratu i sestri kojima smo potrebni”, poručio je reis Kavazović.

Naglasio je kako je smisao kurbana da nas približi jedne drugima, da ojača našu porodicu i društvo u kojem živimo, te da tu priliku treba iskoristiti na pravi način…

Reisu-l-ulema IZ u BiH pozvao je sve u domovini Bosni i Hercegovini da složno rade na podizanju vlastitih porodica, odgajanju djece i čuvanju zajedništva.

“Vratimo istinske vrijednosti morala, međusobnog poštivanja i uvažavanja u naše porodice. Potrudimo se svi da našoj djeci pružimo lijep odgoj i dobro obrazovanje kako bi i oni sutra cijenili vrijednosti zajedništva i života koje stoljećima baštinimo”, poručio je, također, reis Kavazović.

Uz riječi “Bajram šerif mubarek olsun”, čestitao je Kurban-bajram svim muslimanima i muslimankama u domovini Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, kao i u dijaspori poželjevši im sretne i berićetne bajramske dane.

“Provedimo ih s porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama. Neka bajramska radost ispuni naša srca i uđe u naše porodice i naše domove”, kazao je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović u poruci povodom nastupajućeg Kurban-bajrama.

856 Posjeta 1 Posjeta danas