Kurban-bajram u svijetu: Moskovske ulice pune vjernika, vojnici pod punom opremom klanjali u Hakkari

 

 

 

 

rus4

Muslimani širom svijeta proslavljau Kurban-bajram. Hiljade muškaraca klanjalo je jutros Kurban-bajram, neki u džamijima, na ulicama, u kolektivnim centrima, a neki u pustinji i na ratištu.

Više od 140.000 muslimana klanjalo je u centralnoj džamiji u Moskvi i ispred nje. Ulice su bili blokirane. Vjernici su se molili za mir u Siriji, Iraku i Libiji.

“Naša vjera poziva na mir i poštovanje drugih ljudi. Nikada nećemo prihvatiti takav ideološki pravac koji pretvara mlade u ‘zombije’ koji ubijaju svoju braću u ime vjere i uništavaju gradove i historijske gradove”, rekao je glavni imam Rawil Gaynetdin.

Vjernici su se okupili i širom Velike Britanije. Stanovnici Birminghama islamske vjeroispovijesti okupili su se u Small Heath parku gdje su klanjali Bajram-namaz. Saobraćaj u tom dijelu grada je zatvoren.

Iako se neki običaji razlikuju od zemlje zemlje, zajednička poveznica je da se Kurban-bajram dočekuju u krugu porodice, da se prinosi žrtva – kurban i da se na taj dan oblači nova i najljepša odjeća, te prave razna jela. I dok je u većini svijeta tako, u nekim dijelovima Zemlje muslimani su klanjali Bajram-namaz uz zvukove granata, snajpera i borbenih aviona.

Filipini se bore sa grupama koje su povezane s IDIL-om, odgovorne za brojna ubistva na jugu zemlje. Veliki broj ljudi je izbjegao iz svojih domova bježeći od njih. Vlada Autonomne regije Muslim Mindanao na Filipinima pozvala je na primirje sve zaraćene strane tokom ovih svetih dana. Borbe se vode od 26. augusta.

Sirijci željno iščekuju zalazak sunca kada će im početi primirje. Do tada praznik slave uz nadlijetanje aviona i detonacije, moleći se da prežive. Predsjednik Bashra a-Assad klanjao je Bajram-namaz u predgrađu Damaska, Darayi koju je držao opkoljenom mjesecima, granatirao, bacao barel bombe i drugim hemijskim sredstavima. Porodice pobunjenika pobjegle su tek prošlog mjeseca.

Iračanima je zabranjeno da danas slave Kurban-bajram. IDIL je proglasio prvi dan Bajrama u utorak, 13. septembra.

“Svi oni koji ne budu poštovali ovu odluku bit će mučeni ili zatvoreni. Ovo je naljutilo mnogo muslimane u Mosulu koji su odlučili a ne poštuju odluku ovih terorista”, rekao je jedan stanovnik Iraka.

U provinciji Hakkar na granici Turske sa Sirijom turski vojnici su klanjali Bajram-namaz na zemlji u blizini šatorskog naselja. Pod punom opremom prostrli su prostirke i klanjali, a namaz je vodio glavni komandant.

rus5

rus6

rusija

1021 Posjeta 2 Posjeta danas