Saopćenje Inicijative za Stolac o današnjem incidentu i prekidu glasanja: Perić je fizički nasrnuo na Kaplana koji se samo branio

stolac

Tokom predizbornog perioda više puta smo se obraćali, kako Centralnoj izbornoj komisiji, tako i svim drugim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, a kako bi ukazali na neregularnosti koje godinama prate izborni proces u Stocu.

Precizno smo utvrdili spisak imena preko 400 preminulih ljudi koji su još uvijek na izbornim spiskovima i čak nakon intervencije CIK-a i skidanja više oko 130 imena, odmah su se na listama pojavila nova.

Također, zatražili pismeno tumačenje od CIK-a koji dokumenti su isključivo dopušteni kao identifikacioni kako bi se pristupilo glasanju. Molili smo da se pooštri nadzor na glasačkim mjestima u Stocu.

Nakon što je CIK izričito ponovo zabranio glasanje uz samo hrvatske pasoše, predsjednik Izborne komisije u Stocu je ipak odlučio da prekrši tu instrukciju kao i da smijeni na sam dan izbora sve one koji su se usprotivili takvim nepravilnostima.

Gospodo,

Sve smo učinili što je bilo moguće da spriječimo izborni inženjering u Stocu koji traje godinama. Niste nam pomogli. Na vrijeme smo očajnički upozoravali relevantne institucije. Ništa se nije desilo.

Za otkazivanje izbora u Stocu zbog incidenata koji su nastupili, a koji su u vezi sa prijavljenim nepravilnostima, držimo odgovornima relevantne institucije koje su se oglušile na naše prijave.

Iako se čini da smo sami u tome, mi ćemo i dalje insistirati na sprovođenju zakona Bosne i Hercegovine u našem gradu i staviti tačku na sva dosadašnja kršenja.

Za one koji mare za detalje o tome šta se u Stocu događalo, navodimo sljedeće:
1. Dan prije izbora, onemogućeno je bosnjackim članovima biračkog odbora da pregledaju prostorije, te pri preuzimanju i brojanju izbornog materijala nije ispoštovana procedura jer nije bilo kompletiran birački odbor.

2. Na biračkim mjestima jednonacionalno su raspoređivani članovi odbora, te su bošnjački članovi udaljeni sa biračkih mjesta čime je narušen intergritet i nacionalni balans što je u sukobu za izbornim zakonom.

3. Raspored pozicija u prostorijama za glasanje je napravljen tako, da se bošnjačkim članovima odbora dozvolio uvid u identifikacijske dokumente.

4. Još na obuci članova, predsjednik opštinskog odbora Ivan Perić je rekao da se može glasati sa hrvatskim pasošima što je u suprotnosti sa zakonom.

5. Na dan izbora, osobe sa hrvatskim pasošima su pristupile glasanju, na šta su članovi odbora uložili primjedbu. Osobe sa isteklim dokumentima su također pristupile glasanju, na šta su članovi odbora također stavili primjedbu. Svi članovi koji su stavili primjedbe, a koje su u skladu sa izbornim zakonima su bili su na licu mjesta razješeni dužnosti od strane predsjednika Opstinskog odbora.

Osnovano sumnjamo da su rješenja pripremljena ranije jer se sve dešavalo u roku od 5 minuta nakon stavljanja primjedbi.

6. Mjesto koje je zatvoreno i u kojem se desio incident zbio se nakon što je Marinko Raguž razbacao papire odbora jer mu nije dozvoljeno da glasa za dvije i više osoba.

7. Predsjednik Opstinskog odbora Peric je fizicki napao kandidata Inicijative Salmira Kaplana, koji se je zatim branio od napada.

843 Posjeta 1 Posjeta danas