Održano 4. tradicionalno Sijelo ljubušaka u Norveškoj

sijelo-naslovmala

I ove godine je nastavljena tradicija održavanja Sijela ljubušaka u Norveškoj. Već četvrtu godinu zaredom ljubušaci se sastaju na godišnji skup. To su dani i večeri druženja, eglenisanja, oživljavanja uspomena i sjećanja na stare dane.

Ove godine smo se sastali u Porsgrunn-u a gosti su bili smješteni i u Skien-u. Organizacioni odbor ovogodišnjeg sijela pobrinuo se da udomi i ugosti brojne ljubušake koji su pristigli iz udaljenih gradova, npr. Trondheim, Lillehammer, Oslo, Tvedestrand, Arendal… Mnogi su prešli stotine kilometara da bi prisustvovali druženju.

Gosti i domaćini su bili oduševljeni i programom i ponuđenim specijalitetima koje su pripremile naše vrijedne domaćice i domaćini, a i svi gosti su došli sa zehirom. Burek, zeljanica, japrek, sarma, dolma, čerbiš, janjetina s ražnja, … razni kolači, hurmašice, tulumbe, halva, smokvare, tufahije… mmm…

Poslije zajedničke večere, kao i svake godine i poslije intoniranja himne BiH prisjetili smo se preminulih Fatihom ili svako na svoj način. Poslije toga – pozdrav od Udruženja ljubušaka i  nekoliko tekstova i pjesama o Ljubuškom i Hercegovini, dvije pjesme od našeg Muniba Dizdarevića, tombola. Zabavljali su nas Mirza Jakić, Dedo i Muamer. Sijelo je potrajalo do ranih jutarnjih sati.

Naša sijela su takođe i humanitarnog karaktera i svake godine se odvaja određena suma i upućuje onima kojima je najpotrebnija. Ove godine je Izvršni odbor Udruženja ljubušaka odlučio da se donacija od 1.600 nok uputi za obnovu džamije na Žabljaku. Na ovom sijelu smo takođe pomogli humanitarnu organizaciju “Nova nada” kupovinom njihovih paketa (svi učesnici) i time i njima donirali 5.000 nok. Na sijelu je objavljeno da su ljubušaci u Norveškoj kroz razne humanitarne akcije ove godine donirali 92.000 nok. za ljubušake u domovini.

Poruka od naše predsjednice Sibile (Gujić) Bašić poslije sijela:

“Hvala na druženju sinoć, Ljubušacima, našim snahama i zetovima, omladini i djeci, i naravno gostima. Organizatori Sijela, fantastično osmišljeno i izvedeno. Profesionalci!

Prikupljena sredstva se doniraju za tekuću akciju “Žabljačka džamija “. Ista akcija se podržava sredstvima od prodaje slike “Kravice ” i lične donacije od naše slikarke Dalihe A. Prikupljena sredstva za humanitarnu organizaciju “Nova nada ” koja podržava dječije domove u BiH će biti sa ponosom prosljedjena dalje. Podsjetnik na mjesečnu akciju “50 kruna”!!! Možete uplatiti sve za godinu dana, ili šta vam je najlakše.

  1. TRADICIONALNO SIJELO 19.05.2018. U ARENDAL-U!!!!!

IO Udruženje Ljubušaka u Kraljevini Norveškoj”

 

Objavljujemo i pozdravni govor na sijelu koji su pročitali Sibila i Mito ispred Udruženja ljubušaka:

Pozdrav, sijelo 2016

Pozdrav našim dragim ljubušacima, dobrodošli

Pozdrav nasim zetovima i snahama koji su postali dio nas, naše zajednice. Pozdrav našim komšijama ovdje u regiji koji su nasi dugogodišnji prijatelji i koji su pomogli oko priprema sijela. Dolaze iz Semizovca i okoline, Sarajeva, Mostara i Velike Kladuše.

Ljubuški  je relativno malo mjesto sa 30-tak hiljada stanovnika, ali je velika čaršija u našim srcima. I svakog  ljeta se spakujemo pa kažemo idemo malo kući u Ljubuški.  Vuče nas kao magnet.  Većina nas sa radoscu posjećuje zavičaj i lijepo je vidjeti obnovljene kuće u mahalama  koje su prije nekoliko godina bile zapuštene i puste. Ali ima nade, ide na bolje, ide prema  svijetlijoj budućnosti.

I onda na kraju godišnjeg  kažemo – idemo kući u Norvešku. Idemo se malo odmoriti od ove žege. Pa sa zvizdana od 35 sletimo u maglu i 15 stepeni, najradije bi se vratili istim avionom. Ali napunili smo baterije i srce pa se vraćamo svakodnevici i obavezama, može izdurat do juna dogodine.

Mi smo ambasadori kako Ljubuškog, tako i Bosne i Hercegovine ovdje u drugoj domovini. Mi smo ponosni bosanci i hercegovci  i ne stidimo se naših korijena,  nego punog  srca ističemo ko smo i odakle smo. Nasi zemljaci su vrijedni i radišni i služe za primjer svjesnih građana.  I vec evo četvrtu godinu zaredom povezujemo veze sa našim korjenima, vežemo se sa našim zavičajem, rodnom grudom. I nadamo se da ćemo aBd tako nastaviti dok smo živi, a i buduće generacije. Lijepo je da su ova naša djeca i omladina jos uvijek sa nama, nisu se izgubili u masi, divni ste.

“Arabeska” – Već četvrtu godinu na sijelu u Fejzinoj bašći u Ljubuskom se dodjeluje nagrada “Arabeska”. Ove godine je nagrada pripala dijaspori, pripala je vama, nama koji godinama podržajemo našu zajednicu u rodnoj kraju. Nagrada koja je uručena nama ostala je u Ljubuškom i bice izložena u zavičajnom muzeju u bošnjackom centru – Fejzinoj kafani, u jednom dijelu koji je za to predviđen. Kao što ste vidjeli, radovi na objektu su nastavljeni i nadati se da će uskoro biti završeni i da će se najbolje iskoristiti u budućnosti.

Udruženje ljubušaka u Norveškoj je i ove tekuće godine uspješno organizovalo i podržalo humanitarne akcije i donacije za ugrožene sugradjane. To je onaj svijetli dio našeg postojanja i udruživanja i rezultat naše svijesti i nesebičnosti, svaka nam čast, ponosni smo. I akcija 50 kruna mjesečno za Ljubuški je stalna.

Inventura: Naša komšinica Azra Rizvić, nam je ponudila da odradimo inventuru u Kiwi. Tu su vrijedni ljubušaci i ljubušanke zaradili 10.000 kr za Udruženje i za sijelo. Dosši su nam iz Fredrikstada i Tvedestranda, aferim. Učesnici na inventuri su dobili besplatan ulaz na sijelo kao nagradu i mogu dobiti i dva kolača.

Večeras će nas zabaviti Mirza, Dedo i Muamer sa širokim izborom muzike za svakoga. Uživajte ove noći i hvala svima koji su omogućili da evo vec četvrtu godinu sijelimo zajedno.

U zdravlju

Komentari:

¤ Čestitke!  ? da organizujete još puno lijepih druženja!, Fahro

¤ Čestitke organizatorima kao i svim Ljubušacima koji su prisustvovali lijepom skupu i druzenju!, Faruk

¤ Ljubušaci budimo ponosni, nismo se izgubili, nismo zaboravili naše korijenje, naš grad, zavičaj i našu dragu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Divna i ugodna večer, hvala svima. Mito

¤ Bilo je lijepo družiti se sa vama i od srca vam čestitam jer je to neizmjerno veliki uspjeh, vaša upornost, trud i zalaganje su me impresionirali. Želim vam još puno puno lijepih druženja poput ovoga. Od srca hvala na svemu <3, Ziba

¤ Ma sta reci predivno organizovano hvala jos jednom domacinima na prijemu ?, Daliha

¤ Super organizovano hvala jos jednom domacinama ?, Zineta

¤ Ma nemam rijeci svi su ljubusaci ponosni na vas. Čestitke od srca ❤❤❤, Esma

¤ Pozdrav mojim dragim ljubusacima, Elda

¤  Zelim vam fantasticnu i ugodnu noc, Amela

¤ Ugodno se provedite, Dzemal

¤ Lijep provod i ugodno druzenje od srca vam zelimo.U mislima smo sa vama  ??, Mediha

¤ Uzivajte nista ljepse nema od takvih druzenja, pozdrav svima is daleke cemerike, Mirjana

sibila-i-mito2

sala

sijelo-sala

ljiljani

sijelo-dame-2

mujo-macak

sijelo-janjci

 

sijelo-naslov

prilaz-lamija

sijelo-pite2

kolaci

 

2878 Posjeta 3 Posjeta danas