Sjećanje na generaciju koja je obnovila državu: Državnost BiH potvrđena je na današnji dan 1943.

zastava_bih-750x435Dan državnosti Bosne i Hercegovine jedan je od onih praznika koji u isto vrijeme bacaju svjetlo na ideju zemlje zacrtanu u ZAVNOBIH-u i na ono što vidimo danas. Dan državnosti je podsjetnik na vječnu borbu između ideala i stvarnosti, želje i mogućnosti.
Sjećanje na generaciju koja je obnovila državu: Državnost BiH potvrđena je na današnji dan 1943.

Kada je nakon dvodnevne sjedice 25. i 26. novembra 1943. godine usvojena Rezolucija Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), 247 delegata iz svih krajeva tada okupirane države gajili su nadu da će BiH opstati sve do danas. Ono čemu se nisu nadali jeste da će njihove ideje o državi pola vijeka kasnije biti izazvane, te da se duhovi razdora neće smiriti ni u prvim godinama 21. vijeka.

Ipak, duh antifašizma, koliko god to romantično zvučalo, stvorio je dokument u vremenu kada je optimizam bio skup proizvod, a kojeg su visoko naplaćivali domaće izdajice i sljedbenici nacizma. ZAVNOBiH iz te perspektive izgleda gotovo nestvaran i postavlja pitanje da li se takav optimizam, sačinjen u famozna tri slova “i”, može proizvesti danas?

Obilježavanje godišnjice ponovnog rađanja BiH, tada u granicama zajedničke države Južnih Slavena, simbolično je podsjećanje da zajednica naizgled različitih ljudi može opstati, čak i ponovo nastati, za vrijeme i nakon najgorčijeg pesimizma.

Pesimizam je sadržan u činjenici da će polovina države 25. novembar provesti kao i svaki drugi radni dan. Da predstavnik RS-a u Predsjedništvu BiH ponovo nije bio domaćin na svečanom prijemu u zgradi Predsjedništva. Da prosječna plata godinama ne prelazi 850 KM, da namirnice poskupljuju, ali da penzije miruju (kada ne kasne). I da ponavljanje ovih riječi već 20 godina stvara kolektivni umor.

Za sada, ono što sebi možemo iskreno reći, jeste da Bosanci i Hercegovci svoj optimizam zaista mogu graditi u vrijeme kada se to od njih ne očekuje.

Jasan dokaz tačnosti ove tvrdnje jeste samo postojanje države uprkos svim šansama koje su decenijama i vijekovima bile uperene protiv nje. Na stolu političkog pokera, narod Bosne i Hercegovine na kraju uvijek dobija. Današnji datum, 25. novembar je šansa da se prisjetimo kako vlasti dolaze i prolaze, kako se zastave dižu i padaju, kako svaka nepravda ima svoj kraj.

Novi poredak stvari omogućava promjene kroz demokratsku volju građana, a istina po kojoj one još uvijek nisu došle svjedoči kolektivnom snu. ZAVNOBiH nisu pisali spavači, već budni građani sa vizijom budućnosti, spremni da obnove malu evropsku državu.

Vizija od ideala može kreirati stvarnost. Zato čitateljima portala Klix.ba, svim Bosancima i Hercegovcima dobre volje i iskrene želje za budučnošću u zajedništvu različitosti, želimo sretan 25. novembar – Dan državnosti BiH.

781 Posjeta 2 Posjeta danas