ČETIRI NOVA VAKIFA U LJUBUŠKOM

semsoVakufi su šerijatski osmišljene organiacione forme  putem kojih vakifi čine dobra djela ,čime u materijalnom pogledu pomažu ideju islama izdvajajući dio svoje imovine u dobrotvorne svrhe u skladu s islamskim učenjem.
Sam vakuf imao je i ima važnu ulogu u razvoju i održivosti zajednice i društva.Tako su vakufi  na inicijativi i osjećaju odgovornosti pojedinaca igrali značajnu ulogu u napretku zajednice i njenom kontinuiranom trajanju.Najčešće namjene i svrhe  vakufa ogledale su se  u odgojno-obrazovnom sektoru,socijalno-humanitarnom infrastrukturnom kao i drugim sektorima  ljudske i društvene potrebe.Tako od vremena Allahovog poslanika  a.s., institucija vakufa postaje pokretač ukupnog razvoja zajednice muslimana.Podsticani  brojnim kur'anskim uputama i etičkim zasadima, te primjerom poslanika a.s.  muslimani su se natjecali  u činjenju dobrih djela.

pril4
Vakuf je trajna –kontinuirana sadaka(sadekatun džarijetun) o kojoj je poslanik a.s. govorio u hadisu:“ Kada umre čovjek prestaje i njegovo djelo osim u tri slučaja: kada ostavi iza sebe trajnu sadaku,znanje od koga drugi imaju koristi i čestito dijete koje za njega uči dovu“(Muslim)Tako vakuf ima pobožnu i dobronamjernu svrhu.To je put i sredstvo približavanja Allahu dž.š. sticanje Njegova zadovoljstva tj. put do nagrade i oprosta grijeha .
Allah dž.š . u ajetu naglašava :“Nećete postići istinsku pobožnost ,dok god ne budete davali drugima od onoga što vam je vrijedno (drago), a šta god potrošili Allah to zna „(Ali Imran 92)
U to smislu kur'an podsjeća vjernike da njihova vjera može se smatrati potpunom samo ako ih čini svjesnim materijalne potrebe njihovih bližih.
U tom smilu vođeni iskrenim nijetom i željom sticanja Allahovog zadovoljstva, Njegove nagrade i oprosta , iz svoje imovine izdvojili su ono što im je drago sljedećei vakifi dobročinitelji,

pril3

1.    Salem  Mahić    2600 KM  za stolariju  Krehića džamije u mahali Prilaz ,  vakuf pred duše  rahmetli majke Mujezinović Hakije i očuha Mujezinović Mustafe.
2.    Kemal Hebib    2047,50 KM  za stolariju iste džamije, vakuf ired dušu rahmetli oca Mehmeda Hebiba
3.    Nasiha Omerhodžić   1000 KM za opremanje mektebske učionice na Gožulju,vakuf  pred dušu supruga rahmetli Dževada Omerhodžića.
4.    Meho Mahić           uređenje i dovršetak unutrašnjosti džamije na Prilazu.(Visina  uloženih sredstava  u vakuf biće objavljena po okončanju radova)
Molim Allaha da ukabuli njihov hajr  i da dobro na ovom i budućem svijetu.
Šemso ef. Germić

1873 Posjeta 1 Posjeta danas