RAZBOLJE SE SULTAN SULEJMANE

sultan

Osmanski sultan Sulejman I. na Zapadu je stekao nadimak Sulejman Veličanstveni,a u svojoj domovini Sulejman Zakonodavac.

Rodio se vjerovatno 1494, u gradu Trabzonu,na sjeveroistoku današnje Turske.Njegova majka bila je kršćanska robinja iz Grčke,a otac sultan Selim I.

S 25 godina postao je 10. sultan ogromnog Osmanskog carstva,koje je već tada bilo najmoćnija zemlja islamskog svijeta.

Sulejman I. divio se Aleksandru Velikom i,slijedeći svoj uzor,namjeravao je pokoriti čitav svijet.U 46 godina vladavine udvostručio je površinu zemlje.

Dovršio je osvajanje Srbije,zauzeo je otok Rodos,veliki dio Ugarske i Jemena,Iran,Moldaviju,Azerbejdžan,Libiju,Tunis,Alžir te proširio posjede u Iraku.Kako bi se učinkovitije borio protiv Habzburgovaca,sklopio je savez s Francuzima te im davao trgovačke i diplomatske povlastice.

U povijesti svoga naroda Sulejman je zapamćen kao mudri vladar i veliki graditelj koji je podigao mnogo džamija,medresa,biblioteka,zgrada za socijalno ugrožene i mostova.

Sulejman I. bio je iznimno dobro obrazovan i svjestan da je zakonodavstvo komplicirano i loše.U Carstvu su postojale dvije vrste zakona..Šerijatski ili Sveti zakon nije se smio mijenjati.Međutim,u sultanovoj nadležnosti bili su zakoni poznati kao k a n u n i-krivični,porezni i zemljišni zakon,a nisu se temeljili na šerijatu.Sulejman I. sakupio je sve kanune svih prijašnjih sultana i stvorio jedan, pojednostavljeni zakonik Kanun-i Osmani,koji će biti na snazi više od 300 godina.

Kršćanskoj raji smanjio je tolika davanja,da su im uvjeti života bili bolji u Osmanskom Carstvu,što je mnoge navelo na migraciju na Istok.Smanjio je broj presuda s kaznom smrti i odsjecanja udova.Carstvo je steklo veliku prednost ispred europskih zemalja u obrazovanju nakon što je uveo besplatno školovanje za dječake.Obrazovni centri bili su u sklopu džamija,a uz njih su se često nalazile knjižnice,bunari,javne kuhinje i bolnice dostupne svim građanima.

Kulturni napredak bio je tako snažan da se razdoblje Sulejmanove vlasti naziva zlatnim dobom.Osnovane su stotine umjetničkih društava pod nazivom Zajednica talentiranih,a pristupili su mnogi umjetnici i obrtnici iz svih osvojenih zemalja.Redovite honorare je isplaćivao sam sultan.

Sulejman I. bio je dobar pjesnik,a pisao je pod pseudonimom Muhibbi(Ljubavnik).Neki Sulejmanovi stihovi postali su česte turske uzrečice.

Vjerovatno je imao tri supruge i ukupno 11 djece.Oženio je konkubinu Hurrem(u Europi prozvanu Roxelana),dozvolio joj je da do kraja života živi na dvoru i time prekršio tradiciju Osmanskog Carstva.

Izvor:History.info

Pripremio: Kemal Mahić

Realizacija: Mithad Muminagić

3703 Posjeta 1 Posjeta danas