OD DUHANA PREKO VINOVE LOZE DO MASLINA

naslov

U strukturi poljoprivrednih posjeda od „Lalića kule do Žuborina“ preovladavao je mali posjed tokom predhodnih historijskih perioda.

Većina onih koji su htjeli obrađivati zemlju su se opredjeljivali još od „turskog vakta“ za uzgoj duhana za potrebe raznih država koje su prodefilovale od 1878.godine na prostoru Ljubuškog.

Zapamćeni su mnogi sadioci duhana(5.000-10.000 struka) koji su obrađivali svoj posjed i „vagali“ duhan.Predaja i prodaja duhana,jednom godišnje, je obezbjeđivala minimum životnih potreba porodica koje su živjele na padinama Butorovice.

Među „herojima rada“,koji su obrađivali kamenjar,bašče i vrtače isticali su se:Ševal Maksić,Muharem Košarić,Džemal(Džemo) Muminagić,Sufijan Sadiković,Hasan Bilić,Nezir Fazlić,Sulejman Nović,Zajim Gujić,Ismet Gujić(Roša),Arif Mahić,Rezak Dizdarević,Hamid Lalić,Mujo Bilić,Alija Lalić(Dolar) i drugi.U svemu su učestvovali i ostali članovi familije(supruge,djeca,dede i nene,komšije i drugi)

Stanovnici Gožulja nisu baš hrlili u proizvodnji duhana.Ostale su legendarne riječi etnika „Fejzine kahve“ da će i oni „vala dogodine“ početi saditi duhan,kada bi ugledali komšije sa Mostarskih Vrata,Gornjih Radišića,Lipna,Gradske…kako na konjima prolaze denjci duhana i uznemiravaju beskonačne partije kartaša kako igraju „skambila“,“prpe“,“žandara“ a bogami i „pokera“ i „ajnca“…To „dogodine“ nije se dočekalo!

Zbog industrijalizacije i niske cijene duhana(1-2,5 KM) po kilogramu duhana,porodice se „prebacuju“na sadnju vinove loze čija je cijena na tržištu rakije i vina dostizala i dostiže cifru do 10 KM po kilogramu i litri finalnog proizvoda.

Otkupne cijene duhana i grožđa su bile rezultat kretanja na tržištu i one nisu zadovoljavale one koji su tokom godine ulagali ogromne radne napore koji nisu adekvatno vrijednovani i nisu mogli nadoknaditi uloženu energiju čitave porodice.

U posljednje vrijeme pojedine porodice se okreću sadnji maslina čije ulje po litru dostiže cijenu od 20-25 KM.

semir8

Semir Gujić sin r.Sabina i r.Aleme rođ.Konjhodžić se opredijelio na na „starini“ posjeda u Bilom Brdu pokuša nakon duhana(dedo Zajim),vinove loze(otac Sabin) pokuša sa maslinama.Ovih dana su „potekle“ prve  magične kapljice maslinova ulja iz Bilog Brda.Količine su simbolične,ali kako vrijeme odmiče prinos će se povećavati.Kako nestaju trsovi vinove loze koje „izdaju“ predhodnih godina,na njihovo mjesto dolaze sadnice maslina(40).

Gledano klimatski i položaj („pramčiok“) u narednim godinama nova kultura će zamijeniti duhan i vinovu lozu.

Afirmišući ovu porodicu želimo da afirmišemo rad i ono što on  donosi na SVOJOJ,NA „PLEMENITOJ“ zemlji,onako kao su to radili njegov dedo Zajim,njegovi divni roditelji(Sabin i Alema) i sestra Sanja.

Idealizirajući obronke Butorovice zamišljamo da bi sve bašče,vrtovi,njive trebalo pretvoriti u maslinike!Time bi vlasnici zemlje pomogli sebi i svojim porodicama s obzirom na okolnosti(bez posla,bez penzija,bez zdravstvenog osiguranja,bez rada).

Samo je potrebna volja i radne navike!

Semir i Sanja Gujić sa time nemaju problema!

Kemal Mahić

semir2

semir1

semir3

semir5

semir6

semir7

semir4

 

2215 Posjeta 1 Posjeta danas