Skinuta oznaka tajnosti: Šta stoji u izvještaju CIA-e iz 1991. godine o BiH i Aliji Izetbegoviću

cia1Centralna obavještajna agencija CIA je na internet postavila 12 miliona dokumenata sa kojih je skinuta oznaka tajnosti. Na stotine njih govore o Bosni i Hercegovini i periodu od 1991. godine.

Kako prenosi portal BuzzFeed, danas je Centralna obavještajna agencija postavila na internet dokumente koji su godinama intrigirali novinare, javnost i historičare. Među objavljenim dokumentima se nalaze i oni iz Bosne i Hercegovine koji su nastali tokom ‘90-tih godina. Jedan od tih je i dokument na devet strana koji nosi naslov “Bosna i Hercegovina: Na rubu ponora” i datumom od 19. decembra 1991. godine.

“Nasilje u Hrvatskoj došlo je do praga Bosne i Hercegovine i učestalost incidenata na granici Bosne i Hercegovine raste. Napetost također raste u samoj BiH, posebno u Staroj Hercegovini. Ako izbije ozbiljno nasilje u Bosni i Hercegovini, to će vjerovatno uključivati više frakcija i bit će manje moguće kontrolisati nego konflikt koji je u toku u Hrvatskoj”, stoji, između ostalog, u sažetku dokumenta čiji je autor nepoznat s obzirom da je prikriveno ime.

Kako se navodi, “najpozitivniji ishod koji predviđaju je onaj u kojem će biti dogovorena podjela u kojima bi se srpska područja ujedinila sa Srbijom, hrvatske enklave pridružile Hrvatskoj, a muslimani bi se pridružili Hrvatskoj ili bi od ostatka napravili islamsku državu. Bosna i Hercegovina je u središtu svakog scenarija jugoslavenskog sudnjeg dana”, navodi se u dokumentu, prenosi N1.

Dodaje se i sa predsjednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman žele anektirati dijelove BiH, te da su ostali u kontaktu po ovom pitanju, bez obzira na njihov sukob. U izvještaju piše i da su hrvatski lideri “iznijeli uvjerenje da će se Muslimani prikloniti Hrvatskoj, ako se od njih bude tražilo da biraju između Hrvatske i Srbije”.

“Republički predsjednik Alija Izetbegović, umjereni musliman, radio je na promicanju općeg dogovora koji bi održao Jugoslaviju zajedno i držao Bosnu i Hercegovinu dalje od rata. Izetbegović je naglasio da je očuvanje statusa quo najbolje moguće rješenje za Bosnu i Hercegovinu jer razmještaj stanovništva prkosi jednostavnom rješenju”, piše u dokumentu.

Navodi se da Izetbegović i drugi umjereni političari sada vide događaje kako klize izvan njihove kontrole.

“Srbi su u nekoliko regija, uključujući i Bosansku Krajinu, Staru Hercegovinu i razasutim manjim područjima proglasili autonomiju, usvojili ustav i izabrali svoje dužnosnike. Hrvati u zapadnoj Hercegovini su učinili isto”, navodi se u dokumentu sa mapama koje pokazuju razmještaj stanovništva po nacionalnostima u BiH.

Također, u dokumentu se navodi da se “Izetbegović suočava sa neugodnim izborom između ostanka ‘Jugoslaviji’ ograničenoj na Srbiju i saveznika Crnu Goru ili se opredijeliti za neovisnost, čak i uz rizik početka civilnog rata u svojoj republici”.

“Ako izbije ozbiljno nasilje u Bosni i Hercegovini, Srbi će imati podršku lokalnih zapovjednika JNA. Vjerujemo da su srpske neregularne jedinice dobile oružje i streljivo od JNA. Situacija je već napeta. Putovanje po noći postalo je nemoguće – lokalne srpske organizacije su uspostavile putne zapreke”, stoji u izvještaju od 19. decembra 1991. godine.

U dokumentu se navodi i nekoliko scenarija događaja na teritoriji Bosne i Hercegovine kao što je rasprostranjeno nasilje i sukob ili dogovorena podjela Bosne i Hercegovine.

“Taj bi ishod dopustili Srbi i Hrvati jer bi zadovoljili svoje ambicije i ostaviili muslimane da biraju između ulaska u sastav Hrvatske ili formiranja muslimanske države u onom dijelu koji bi ostao od Bosne i Hercegovine. Sumnjamo da bi ovo bilo stabilno rješenje”, navedeno je.

“Teško je predvidjeti sretan ishod za BiH, čak i ako se borbe u Hrvatskoj završe relativno brzo. Čak i najoptimističniji ishod, iako manje vjerovatan, koji možemo trenutno predvidjeti je sporazumni raspad koji bi nosio velike društvene posljedice”, navodi se između ostalog u jednom od dokumenata koji su nosili oznaku tajnosti, a koje je CIA danas objavila.

(Bportal.ba)

1162 Posjeta 1 Posjeta danas